ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

CEO Eurobank

Το 2020 ήταν η χρονιά «γέννησης» της νέας Eurobank, με τη σφραγίδα του Φωκίωνα Καραβία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και η ομάδα του πέτυχαν να καταστεί η Eurobank η πρώτη ελληνική τράπεζα που μείωσε δραστικά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από το 15%, σημαντικά χαμηλότερα από το μέσο όρο της αγοράς.

Ολοκλήρωσαν την πρώτη τιτλοποίηση που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ηρακλής» (το χαρτοφυλάκιο Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ) όπως και την «αναίμακτη» μεταφορά 500 και πλέον εργαζομένων στη doValue που εξαγόρασε την FPS, θυγατρική του τραπεζικού ομίλου.

Με τις κινήσεις αυτές η Eurobank απέκτησε την ευελιξία να εστιάσει στην στήριξη των πελατών της και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Σκοπός που, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημικής κρίσης, απέκτησε πρόσθετη βαρύτητα.

«Είμαστε δίπλα στους πελάτες μας όχι μόνο τις ηλιόλουστες μέρες αλλά και στα δύσκολα», είχε πει τον περασμένο Μάιο ο CEO της Eurobank ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της τραπεζας για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Η ομάδα του Φωκίωνα Καραβία «έτρεξε» την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών της τράπεζας, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση της πελατείας της, μέσα στο περιβάλλον των δύο lockdown.

Λάνσαρε καινοτόμα προϊόντα, φέρνοντας την συμβουλευτική τραπεζική στην οθόνη του υπολογιστή μέσα από την πλατφόρμα του v-Banking, για τους εταιρικούς πελάτες της, υπηρεσία που επεκτάθηκε από το καλοκαίρι και στους πελάτες του personal banking.

Τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με την αποχώρηση 750 εργαζομένων και η Eurobank έγινε η τράπεζα των «millennials», καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι τα 40 έτη.

Υπό την καθοδήγηση του Φωκίωνα Καραβία, η τράπεζα συμμετείχε ως ανάδοχος σε μεγάλες εκδόσεις ελληνικών εταιρικών ομολόγων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development), χρηματοδότησε το μεγάλο έργο του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και είναι από τους χρηματοδότες της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού.

Διαθέτει ρευστότητα να χρηματοδοτήσει επενδυτικά projects και δηλώνει έτοιμη να προσφέρει τεχνογνωσία σε επιχειρηματικά έργα στο πλαίσιο απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μέσα στην πανδημία στάθηκε στο πλευρό των πελατών της, με οργανική αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων κατά 1,5δισ. ευρώ (στο 9μηνο 2020) ενώ άλλα 700εκατ ευρώ είναι οι ώριμες εκταμιεύσεις στο πλαίσιο των κρατικών προγραμμάτων.

Πρόσφερε αναστολές πληρωμών για δάνεια 4,9 δισ. ευρώ, ενώ στεγαστικά δάνεια ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ είναι υπό ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα» το 2021.

Ενίσχυσε τις προβλέψεις, αυξάνοντας τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 62,5%.

«Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις, η Eurobank είναι σε θέση να στηρίξει τους πελάτες της και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται το 2021», έχει δηλώσει ο Φωκίων Καραβίας, σημειώνοντας πως η τράπεζα, χάρη στον ισχυρό ισολογισμό της και το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο της, το οποίο περιλαμβάνει δύο συστημικές τράπεζες στο εξωτερικό (Κύπρο και Βουλγαρία) παρουσία στη Σερβία και στο Λουξεμβούργο και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, σταθερά επιτυγχάνει απόδοση επί των κεφαλαίων κοντά στο 10%.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα