Η κατοικία έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο εμβαδού 425m² και βλέπει προς τον Ευβοϊκό Κόλπο. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του ρυμοτομικού σχεδίου της Νέας Αρτάκης, όπου κυριαρχεί η χαμηλή δόμηση.

Η μεγάλη υψομετρική διαφορά της τάξεως των 2,5m μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής πλευράς του οικοπέδου, καθώς και ο προσανατολισμός των χώρων προς τη θέα της θάλασσας αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες της διάταξης των λειτουργιών.

Η είσοδος στο κτήριο γίνεται από την πλευρά της οδού Ευριπίδου, μέσω μικρής γέφυρας, που συνδέει την αυλόθυρα με τη βόρεια όψη. Εδώ ο εισερχόμενος έχει τη δυνατότητα να κινηθεί προς το καθιστικό ή να κατευθυνθεί προς την τραπεζαρία και την κουζίνα. Προς τον όροφο και το υπόγειο οδηγούν διαγώνια στο χώρο τοποθετημένες κλίμακες.

Μέσω του κενού, που δημιουργείται προς τα επάνω, οι κλίμακες επιτρέπουν την οπτική επαφή με τον άνω όροφο και ωθούν ταυτόχρονα τον επισκέπτη να εισέλθει στο καθιστικό.
Στην ιδιαίτερη φωτεινότητα του χώρου εισόδου συμβάλλει το υψηλό γωνιακό υαλοστάσιο της ανατολικής όψης.

Η προσπάθεια της μελετητικής ομάδας, να εντάξει την κουζίνα και την τραπεζαρία στην κάτοψη, χωρίς απώλεια της αίσθησης ευρυχωρίας και με εξασφάλιση επαρκούς φυσικού φωτισμού και οπτικής επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον χώρο της κατοικίας, οδήγησε στη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου, με διακριτές ωστόσο ζώνες λειτουργίας.

Συνδετικό στοιχείο του ενιαίου αυτού χώρου, αποτελεί νησίδα μήκους 5,40m και πλάτους 0,90m, η οποία λειτουργεί ως τραπέζι φαγητού και – στην αντίστοιχη περιοχή και ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα – ως μέρος της επίπλωσης της κουζίνας.

Τη φυσική συνέχεια του αλληλένδετου συνόλου κουζίνας-τραπεζαρίας αποτελεί βεράντα φαγητού, η οποία είναι προσβάσιμη από θύρα στο νότιο άκρο της κατοικίας. Μια πέργκολα στο κατάλληλο ύψος φροντίζει για την απαραίτητη ηλιοπροστασία. Βασικό όμως χώρο εξωτερικής διαμονής αποτελεί η βεράντα εμπρός από το καθιστικό, η οποία, ως εξέδρα, σε επίπεδο υψηλότερο του κήπου και σε κεντροβαρικό σημείο της κάτοψης, γίνεται το φυσικό όριο διαχωρισμού της θέσης στάθμευσης από το χώρο γύρω από την κολυμβητική δεξαμενή.

Η βεράντα αυτή επίσης προστατεύεται από τον ήλιο με πέργκολα, στην οποία βρήκαν χρήση ηλεκτρικά κινούμενες περσίδες αλουμινίου, προσαρμοσμένες σε μεταλλικούς φορείς. Ο χώρος γύρω από την πισίνα σε χαμηλότερο επίπεδο οριοθετείται από τοίχο ύψους 1,50m περίπου. Στον όροφο της κατοικίας βρίσκονται οι κοιτώνες με προσαρτημένους αντίστοιχα χώρους λουτρών.

Οι δαπεδοστρώσεις στο χώρο της εισόδου, της τραπεζαρίας, της κουζίνας, των λουτρών, του WC, καθώς και της κλίμακας προς το υπόγειο έγιναν με μάμαρο mocca, μπεζ χρώματος.
Στους κοιτώνες και στο καθιστικό τα δάπεδα επιστρώθηκαν με ξύλο δρυός.

Τα εσωτερικά κουφώματα είναι ξύλινα πρεσσαριστά, βαφής ριπολίνης, χρώματος μπεζ, ενώ τα εξωτερικά είναι αλουμινίου, ηλεκτροστατικής βαφής, επίσης χρώματος μπεζ. Για το εσωτερικό της κατοικίας επιλέχθηκαν συγγενείς μεταξύ τους χρωματικοί τόνοι, σε μία προσπάθεια, να φανούν οι χώροι όσο το δυνατό μεγαλύτεροι και να μην προκύψει οπτική κατάτμηση των επιφανειών.

Εξωτερικά πάλι, επιλέχθηκαν υλικά, που να ταιριάζουν στο χαρακτήρα μιας κατοικίας κοντά στη θάλασσα, με ανάλογη αντοχή στη διάβρωση. Στοιχεία εμφανούς σκυροδέματος ως στέγαστρα και μικροί εξώστες φοντάρουν επάνω στο ανοικτόχρωμο επίχρισμα, ενώ η βάση της κεντρικής βεράντας, στοιχεία των περγκολών και μέρη των μανδροτοίχων παρουσιάζουν επιφάνεια πελεκημένου σκυροδέματος. Η κεντρική βεράντα και μέρος του χώρου γύρω από την πισίνα επιστρώθηκαν με ξύλο (deck).

Η χρήση γαλβανισμένων φορέων και περσίδων αλουμινίου για την κεντρική πέργκολα, καθώς και κιγκλιδωμάτων ανοξείδωτου χάλυβα και γυάλινων στηθαίων, εγγυάται την αντοχή της κατασκευής στο θαλάσσιο αέρα.

Στοιχεία έργου
Αρχιτέκτων: Τάκης Εξαρχόπουλος
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Έλενα Εξαρχοπούλου, Πάνος Γερακάκης
Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Πάττας
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Εμμανουήλ Κιλιμπέρης
Συνολικό εμβαδό κατοικίας: 212m²
Μελέτη: 2004
Κατασκευή: 2005 – 2007
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλαποδάς

Πηγή: ktirio.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το ελληνικό έργο «Οι δρόμοι του νερού» διακρίθηκε στον διαγωνισμό WAF 2017! (pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια αστική διπλοκατοικία στο Ηράκλειο της Κρήτης (9 pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπέροχες εξοχικές κατοικίες με σύγχρονα και τοπικά στοιχεία στη Βυζίτσα Πηλίου (pics)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here