• Τράπεζες

    O SSM στην Αθήνα και οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων


    Η συζήτηση για την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσα από το νόμο Κατσέλη, που κανονικά λήγει στα τέλη του 2018, έχει ανοίξει στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που έχουν οι τράπεζες με τα κλιμάκια του SSM που βρίσκονται στην Αθήνα. Τα κλιμάκια του εποπτικού μηχανισμού έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με τα επιτελεία των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, ενώ τη σκυτάλη από την προσεχή εβδομάδα παίρνουν Alpha Bank τράπεζα Πειραιώς.

    Οι διαβουλεύσεις γίνονται ενόψει των νέων στόχων για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν θέσει οι τράπεζες και την εξειδίκευσή τους, δηλαδή τι ποσοστό θα προέλθει από πωλήσεις χαρτοφυλακίων, πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις και διαγραφές. Στόχος τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειωθούν από το επίπεδο του 47,7% μεταξύ 17% και 22% – ανάλογα με την τράπεζα.

    Τα κλιμάκια του SSM ξεσκονίζουν τα πλάνα που προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 45 δισ. ευρώ έως και το 2021 από το σημερινό επίπεδο των 88,6 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις πωλήσεις δανείων στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι οι πλειστηριασμοί και ο νόμος Κατσέλη ενόψει και της κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ζητούμενο, μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου που τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Σεπτεμβρίου είναι να αποφασιστεί το κατά πόσο θα συμφωνηθεί η επέκταση της προστασίας για την πρώτη κατοικία πέραν του 2018, με την κυβέρνηση να προκρίνει τη διατήρηση της προστασίας με βάση μειωμένα όρια. Να σημειωθεί ότι ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει σήμερα στον οφειλέτη να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση η κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες ισχύουν έως τα τέλη του 2018. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

    • Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%.

    • Η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας να κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη όταν παρεμβαίνει το Δημόσιο και καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών για μια τριετία.

    Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επιταχύνονται και έχουν ξεπεράσει τους 20.250 έως σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση στην αγορά ακινήτων μέσω του eauction είναι απογοητευτική, στον βαθμό που δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει ως εργαλείο για την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών.

    Συγκεκριμένα από τους 10.410 πλειστηριασμούς που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, γόνιμοι υπήρξαν λιγότεροι από τους μισούς, και συγκεκριμένα οι 4.810, ενώ άλλοι 5.600 κηρύχθηκαν άγονοι. Από το σύνολο μάλιστα των 4.810 ακινήτων που μεταβιβάστηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η συντριπτική πλειονότητα κατέληξε στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς οι τράπεζες αγόρασαν πάνω από το 80% των ακινήτων που οι ίδιες έβγαλαν στον πλειστηριασμό, δηλαδή περί τα 3.800 ακίνητα. Οι εποπτικές αρχές πιέζουν για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέσα από την αναβάθμιση της πλατφόρμας και τον εμπλουτισμό της με πρόσθετες πληροφορίες. Στόχος είναι να καταστεί ευκολότερη η αναζήτηση ακινήτων και οι χρήστες της πλατφόρμας να είναι σε θέση μέσα από λέξεις-κλειδιά (keywords) να εντοπίζουν τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν με κριτήρια όπως η περιοχή, το εμβαδόν, η τιμή του ακινήτου κ.ά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο… καναβάτσο ξανά οι τράπεζες: Από το +7,78% στο -1,95%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Moody’s: Πώς έπληξε τις ελληνικές τράπεζες η οικονομική κρίση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι θα πει ο SSM, στις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια Μάνεση και Σαρακάκη: Θυμωμένοι οι Ευρωπαίοι



    ΣΧΟΛΙΑ