• Τράπεζες

    To «House of Cards» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκίνησε


    Το νέο power game στην ευρωζώνη έχει όνομα: Κούρσα διαδοχής για τη θέση του Μάριο Ντράγκι. 

    Τα κράτη λαμβάνουν θέσεις και ξεκινά το «παιχνίδι» που θα έχει πολλές πίστες καθώς ο κ. Ντράγκι θα αποχωρήσει σε 2 χρόνια. Ήδη η Ιρλανδία πρότεινε τον κεντρικό της τραπεζίτη Philip Lane για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, καθώς η 8ετής θητεία του νυν αντιπροέδρου Vitor Constancio, λήγει το Μάιο. Με την πρόταση της η Ιρλανδία ανοίγει – και τυπικά – τη μεγάλη μάχη των κρατών –μελών της ευρωζώνης ενόψει των σημαντικών αλλαγών που δρομολογούνται στο 6μελές εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως το τέλος του 2019.

    Πρακτικά η πρώτη υποψηφιότητα από την Ιρλανδία προμηνύει τη μεγάλη μάχη που θα ακολουθήσει για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, καθώς η θητεία του «Σούπερ Μάριο» λήγει το 2019.

    Την ίδια χρονιά όμως λήγουν και οι θητείες του P. Praet και του Γάλλου Benoit Coeure, επίσης μελών του συμβουλίου. Οι αποχωρήσεις τώρα και η ανανέωση του εκτελεστικού συμβουλίου έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία αφού συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του περιορισμού της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ καθώς και του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE).

    Ένα πρώτο crash test είναι η επιλογή του αντικαταστάτη του Πορτογάλλου V. Constancio. Το Eurogroup ξεκίνησε τη διαδικασία διαδοχής του την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγοντας πρακτικά το διετή κύκλο σημαντικών αλλαγών στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

    Η απόφαση για τον αντικαταστάτη του V. Constancio βρίσκεται άλλωστε στο μικροσκόπιο των αγορών και των αναλυτών καθώς εκτιμάται πως θα μπορούσε να επηρεάσει τη «μάχη» για την αντικατάσταση του Μάριο Ντράγκι.

    Επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του Constancio θεωρείται ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos, ο οποίος όμως θεωρείται πως ταυτίστηκε με τις σκληρές γερμανικές θέσεις τα τελευταία χρόνια. Και έτσι έχουμε ανοικτό το ενδεχόμενο, κάποια κράτη -μέλη στην περιφέρεια της ευρωζώνης να υποστηρίξουν τον Ιρλανδό υποψήφιο.

    Μάλιστα όπως σημείωνε και το Reuters, χώρες όπως η Γαλλία, πιθανότατα φοβούνται ότι η κάλυψη της θέσης του αντιπροέδρου από έναν Ισπανό, θα ενισχύσει τις πιθανότητες μίας υποψηφιότητας από τον Βορρά για την θέση του Ντράγκι, όπως του προέδρου της Bundesbank, κ. Jens Weidmann. Με αυτά τα δεδομένα οι τελικές επιλογές κάθε άλλο παρά μια απλή διαδικασία μπορούν να θεωρηθούν.

    Οι υποψήφιοι για τη θέση του αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορούν να παρουσιαστούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου. Το Eurogroup θα ψηφίσει στις 19 Φεβρουαρίου, πριν γίνει η ακρόαση και ο τελικός διορισμός από τους ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ.

    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι δύο κρίσιμες παράμετροι που θα κρίνουν τον λογαριασμό των stress tests-Συγκρατημένες οι τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «μυστικό όπλο» των τεσσάρων τραπεζιτών για τα stress tests

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Moody’s: Η αύξηση των καταθέσεων είναι πιστωτικά θετικό γεγονός



    ΣΧΟΛΙΑ