• Πολιτική

    Τζέφρι Πάιατ: Η «σπόντα» του Αμερικανού πρέσβη για τους επενδυτές του λιμανιού του ΟΛΘ

    • NewsRoom
    Geoffrey Pyatt

    Geoffrey Pyatt. Αμερικανος Πρέσβης


    Στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος καθώς και στην πρόθεση των Αμερικανών επενδυτών να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, στάθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο συνέδριο του ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε το 2018 ως έτος σταθμό για τις διμερείς σχέσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα, αλλά η γραφειοκρατία είναι ακόμη το πρόβλημα που απασχολεί τους επενδυτές.

    Πάντως, ο κ. Πάιατ άφησε αιχμές για τους επενδυτές στον ΟΛΘ, καθώς αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αποκρατικοποίηση του Λιμανιού, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του προτιμητέου επενδυτή και των κεφαλαίων του.

    «Συνεχίζω να τονίζω», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, «ότι οι αμερικανικές εταιρείες φέρνουν τη διαφάνεια και τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν το ίδιο από τους Ελληνες εταίρους τους. Και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά. Έχουμε δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα, όπως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους». Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προτιμητέος επενδυτής είναι το επιχειρηματικό σχήμα που απαρτίζεται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Innvest Εquity Partner, τη γαλλικών συμφερόντων Terminal Link και την Belterra Investments συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.

    Ο κ. Πάιατ τόνισε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με την πολιτική ποικιλίας των ενεργειακών πηγών στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και παρότρυνση από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης να υπάρξει συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

    Ο κ. Πάιατ είπε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, στην οποία οι ΗΠΑ θα εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα πρόσθεσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε μια περίοδο σύσφιξης και συνέχισε: «Βλέπουμε θετικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και περιμένουμε να δούμε αν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις και αν το μήνυμα του πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ισχύει».

    Εναπόκειται στην κυβέρνηση να στηρίξει το μήνυμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως είπε, είτε για επενδύσεις στον κινηματογραφικό τομέα ή στα ναυπηγεία ή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    «Για την ενέργεια ο Πρόεδρος κ. Τραμπ επεσήμανε στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για αγωγούς και για την αναβάθμιση της μονάδας στη Ρεβυθούσα, ενώ υπάρχουν σχέδια και για τον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Οπότε όλα είναι κρίσιμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη βαλκανική χερσόνησο» ανέφερε ο πρέσβης και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες προσφέρουν υψηλό επίπεδο διαφάνειας.

    Είπε επίσης, ότι υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προβληματίζουν, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης, που είναι ακόμη ασαφές ποιοι είναι οι επενδυτές, όπως είπε. Συμπλήρωσε όμως, ότι υπάρχουν και επιτυχείς αποκρατικοποιήσεις, όπως έδειξε η εμπειρία με την fraport

    Τέλος ανέφερε, ότι έχει δημιουργηθεί μια διμερής ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομίας «ώστε γρήγορα οι αμερικανικές εταιρείες να βρεθούν μπροστά και να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα» ενώ ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών από την Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μοσκοβισί: Ζήτησε ψυχραιμία ενόψει της δημοσίευσης της μαύρης λίστας φορολογικών παραδείσων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάριο Σεντένο: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίσκεψη Ερντογάν: Το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου

     



    ΣΧΟΛΙΑ