• Οικονομία

    Κατρούγκαλος για ΕΦΚΑ: Oι εισφορές πρέπει να παραμείνουν ίδιες για να μπορούμε να πληρώνουμε συντάξεις

    • NewsRoom
    Γιώργος Κατρούγκαλος

    Γιώργος Κατρούγκαλος


    Για τις διαρροές για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος επαναλαμβάνοντας ότι αν επιβεβαιωθεί η απόφαση, θα γίνουν αλλαγές, ωστόσο η ουσία του νόμου του θα διατηρηθεί.

    «Με την υπόθεση ότι οι διαρροές είναι ακριβείς, γιατί αναμένουμε την επίσημη δημοσίευση της απόφασης, μπορώ να σας πω ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές του ΕΦΚΑ, ήρθαν για να μείνουν. Και οι γενικές αρχές του νόμου, δηλαδή ότι πρέπει να έχουμε τους ίδιους κανόνες για όλους και ότι αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται σε ένα κλίμα κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή λιγότερα βάρη σε αυτούς που έχουν λιγότερα χρήματα, προφανώς θα παραμείνουν» είπε, μεταξύ άλλων μιλώντας στο κανάλι Epsilon.

    Και πρόσθεσε «Όποιες παραμετρικές αλλαγές θα χρειαστούν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προφανώς θα τις κάνει, όταν δούμε την απόφαση», επισημαίνοντας ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα.

    «Για ένα διάστημα προσαρμογής, έπρεπε οι εισφορές να είναι στο επίπεδο που είναι, για να μπορούμε να πληρώνουμε συντάξεις. Όποιος λέει ότι θα μειώσει τις εισφορές και ταυτόχρονα αποκρύπτει ότι αυτό θα έχει συνέπεια να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι συντάξεις, απλά δεν λέει την αλήθεια», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

    «Έχουν γνώση οι φύλακες στο υπουργείο Εργασίας, είναι αυτονόητη υποχρέωση σε ένα κράτος δικαίου, όταν υπάρχει μια δικαστική απόφαση, που βρίσκει ότι υπάρχει αντισυνταγματικότητα να προσαρμοστεί το αντίστοιχο υπουργείο. Όποιες αλλαγές περιμετρικές χρειαστεί θα γίνουν, αυτές οι αλλαγές όμως δεν θα αλλοιώνουν σε καμία περίπτωση την ουσία του νόμου», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΣΕΕ: Ζητά συνέπεια ασφαλιστικών υποχρεώσεων από τους εμπόρους μέχρι την επίσημη απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατρούγκαλος: O ΕΦΚΑ θα αναπροσαρμοστεί αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βόμβα» του ΣτΕ: Ξηλώνει τον ΕΦΚΑ για αντισυνταγματικότητα στους κανόνες ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών



    ΣΧΟΛΙΑ