• The Wiseman

    Σήμερα κλείνει η υπόθεση των ΕΛΠΕ

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ακόμα και σήμερα κλείνει η υπόθεση ΕΛΠΕ

    Σχεδόν ολοκληρωμένο είναι το τεύχος του διαγωνισμού για την πώληση του 51% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και εκκρεμεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του δημοσίου και του ομίλου Λάτση.

    Χθες το θέμα του διαγωνισμού συζητήθηκε, όπως λένε οι πληροφοριοδότες μας, στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε διαδικαστικά θέματα που αφορούν το σχετικό τεύχος.

    Για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση χρειάζεται να πέσουν οι υπογραφές μεταξύ ομίλου Λάτση και δημοσίου αφού πωλούν και οι δύο μεγαλομέτοχοι ποσοστό των ΕΛΠΕ.

    Οι αισιόδοξοι λένε πως αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και σήμερα.

    Τα πολύ θετικά νέα για ΟΤΕ – DT…

    Όσοι προσπαθούσαν να καταλάβουν για ποιο λόγο οι Γερμανοί της DT ξοδεύουν 280 εκατ. ευρώ για το 5% του ΟΤΕ ανεβάζοντας το ποσοστό τους στο 45%, ας ρίξουν μια ματιά στην έκθεση της S&P. Η S&P αναβάθμισε τον ΟΤΕ σε BB με θετικές προβλέψεις επειδή πιστεύει πως «η ανακοινωθείσα πρόθεση της DT να αυξήσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ στο 45% αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία του ΟΤΕ για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Deutsche Telekom ως πανευρωπαϊκού οργανισμού τηλεπικοινωνιών. Συνεπώς, πιστεύουμε πως ο ΟΤΕ είναι απίθανο να πωληθεί στο προσεχές μέλλον και πως μπορεί να λάβει υποστήριξη από την DT αν χρειαστεί, ακόμα και στην περίπτωση μιας πιστοληπτικής κρίσης» στην Ελλάδα. Οι πολύ θετικές οικονομικές επιδόσεις της διοίκησης Μιχ. Τσαμάζ έπαιξαν επίσης το ρόλο τους.

    Χθες ήρθε στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Deutsche Telekom Tim Höttges και μαζί με τον Μιχ. Τσαμάζ παρουσίασαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το σχέδιο του ΟΤΕ ώστε να φτάσει η οπτική ίνα σε περίπου 1.000.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2020.

    …και η αναμονή για την Forthnet

    Χθες είχε, κατά σύμπτωση, συνέντευξη τύπου και ο επικεφαλής της Wind Νάσος Ζαρκαλής ο οποίος ήταν πολύ προσεκτικός για την υπόθεση εξαγοράς της Forthnet.

    Είπε πως η κοινοπραξία των δύο βασικών μετόχων της Wind (Golden Tree και Cyrus) έχουν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά, ενώ προσφορά έχει καταθέσει και η κοινοπραξία Vodafone – Wind. Περισσότερες λεπτομέρειες απέφυγε να αναφέρει. Ο ταπεινός σχολιογράφος σας είναι σε θέση να γνωρίζει πως από τις αρχές της εβδομάδας έχουν αρχίσει οι παρουσιάσεις των πέντε υποψηφίων στις τράπεζες.

    Οι τελευταίες ζητούν πρόσθετα στοιχεία, πληροφορίες, κ.λπ. με τη διαδικασία να κρατάει σε χρόνο σύμφωνα με τις προβλέψεις. Στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση τη βλέπουν να κρατάει μέχρι το καλοκαίρι.

    Προσφορές για την Forthnet κατέθεσε πέντε σχήματα: H κοινοπραξία Vodafone-Wind, η κοινοπραξία Athena-Odysee, η Pillarstone, η κοινοπραξία Golden Tree – Cyrus (που ελέγχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Wind) και ο όμιλος Antenna.

    Στις 25 Απριλίου ο νέος πλειστηριασμός του Hydra Beach

    Ρύθμιση υποχρεώσεων με τη Eurobank, όπως υπόσχονταν, δεν κατάφερε να κάνει η ιταλική οικογένεια Santoni που ελέγχει το ξενοδοχεία Hydra Beach στο Πλέπι της Αργολίδας.

    Έτσι το ιστορικό ξενοδοχείο βγαίνει πάλι στο σφυρί στις 25 Απριλίου με τιμή εκκίνησης τα 27,8 εκατ. ευρώ, τίμημα που θεωρείται εξαιρετικά υψηλό από την τουριστική αγορά.

    Οι Ιταλοί υποστηρίζουν πως η κατάσταση του ξενοδοχείου θα ήταν καλύτερη αν είχαν λάβει το άλλο μισό της επιδότησης του αναπτυξιακού νόμου (τα έξι από τα 12 εκατ. που έπρεπε να λάβουν) στον οποίον είχαν ενταχθεί.

    Το Hydra Beach είναι πέντε αστέρων με 659 κλίνες και γειτονεύει με το Porto Hydra που είχε αγοράσει ο όμιλος Ρέστη. Σε αυτή την τιμή, πάντως, ο πλειστηριασμός αναμένεται να είναι πάλι άγονος…

    Γιατί οι Ιταλοί της Snam είναι σε δύσκολη θέση

    Φαντάσου να ήσουν το στέλεχος της ιταλικής Snam που είχε εμπλακεί στον πρώτο διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ και εισηγήθηκε να μην επενδυθούν 400 εκατ. ευρώ για το 66% «επειδή θα τον έπαιρναν φθηνότερα» στο νέο διαγωνισμό!

    Και τώρα να καλείσαι να δικαιολογήσεις πως θα πληρώσεις κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι και σίγουρο πως θα κερδίσει το διαγωνισμό! Η αντίπαλη κοινοπραξία μπορεί να επικρατήσει με ακόμα υψηλότερο τίμημα.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ