• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Από τον Ριμπολόβλεφ στο Άμπου Ντάμπι: Οι σκοτεινές διαδρομές της Τέχνης και του χρήματος

    • Bloomberg


    Στο Λούβρο του Αμπου Ντάμπι θα καταλήξει τελικά ο περίφημος «Σωτήρας του Κόσμου», το έργο «Salvator Mundi» του Leonardo Da Vinci που πωλήθηκε, τον περασμένο μήνα, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι του ποσού των 450 εκατ. δολαρίων.

    Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί ποτέ για έργο τέχνης.

    Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο οίκος Christie’s, ο οποίος αρνήθηκε να πει, όμως, αν το μουσείο αγόρασε τον πίνακα.

    Το ίδιο το μουσείο ανέφερε την Τετάρτη σε ανάρτησή του στο twitter: «Ο Salvator Mundi του Da Vinci έρχεται στο #LouvreAbuDhabi.» και αργότερα, την ίδια μέρα, οι New York Times ανέφεραν ότι τον πίνακα αγόρασε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud, επικαλούμενοι έγγραφα που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους. Ωστόσο, ο οίκος Christie’s αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

    Η ταυτότητα του ανθρώπου που αγόρασε τον πίνακα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό από την ώρα της δημοπρασίας και τεράστιο μυστήριο τόσο για τον κόσμο της τέχνης όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

    Το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι – franchise του διάσημου μουσείου του Παρισιού – αποτελεί σύμβολο της προσπάθειας του πλούσιου σε πετρέλαιο σεϊχάτου να προβάλει την πιο «μαλακή» πλευρά του. Για να διαφοροποιηθεί από το γειτονικό Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι στοχεύει στην προσέλκυση πλούσιων τουριστών με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την Τέχνη και έχει χτίσει επίσης ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα και εμπορικά κέντρα.

    Ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από το μουσείο ήταν, μάλιστα, ένας από τους «επιθετικότερους» αγοραστές στην παγκόσμια αγορά έργων τέχνης τα τελευταία δέκα χρόνια. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο μήνα, με περισσότερα από 600 έργα τέχνης για τη μόνιμη συλλογή του, συμπεριλαμβανομένων έργων όπως το «Madonna and Child» του Giovanni Bellini. Ο πίνακας «La Belle Ferronnière» του Da Vinci που εκτίθεται στο μουσείο είναι δάνειο από το Λούβρο του Παρισιού.

    Το αίνιγμα του «Salvator Mundi»

    Το έργο «Salvator Mundi», το οποίο πιστεύεται ότι είναι το τελευταίο έργο του Da Vinci που βρίσκεται στα χέρια ιδιώτη, κατάφερε να πιάσει τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα από όσα είχε προβλέψει ο οίκος Christie’s, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αμφιβολίες για την αυθεντικότητά του.

    Πριν από τη δημοπρασία, ο πίνακας βρισκόταν στα χέρια του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Dmitry Rybolovlev, ο οποίος τον είχε αγοράσει έναντι 127,5 εκατ. δολαρίων το 2013.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς η Ελλάδα «αγκάλιασε» τον Ριμπολόβλεφ: Tο MonacoGate, o Da Vinci και ο Σκορπιός. Μια ιστορία μυστηρίου, πλούτου και ίντριγκας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο «Σωτήρας του Κόσμου» του Ντα Βίντσι θα μεταμορφώσει τον Σκορπιό



    ΣΧΟΛΙΑ