• The Wiseman

    Γιώργος Προβόπουλος (πρόεδρος Ελλάκτωρ): Δεν ήρθα για να αποτύχω

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Τώρα που έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος από Game of Thrones της Ελλάκτωρ, η στήλη δεν μπορεί παρά να μεταφέρει αυτό που όλοι συζητούσαν μετά την ανάδειξη των αδελφών Καλλιτσάντση ως τα νέα «αφεντικά» του ομίλου: πώς, δηλαδή, η οικογένεια Μπόμπολα έχασε τον πόλεμο χωρίς να ρίξει μια «ντουφεκιά». Χωρίς δηλαδή στην πράξη να βγάλει λεφτά από την τσέπη για να αποκτήσει τα προς πώληση ποσοστά από funds όπως το Amber και το Horizon.

    Θυμίζουμε ότι η πλευρά Καλλιτσάντση δαπάνησε περί τα 54 εκατ. ευρώ για να αυξήσει το ποσοστό της από το 11,83% που κατείχαν όταν εκδηλώθηκε η μετωπική τους αντιπαράθεση με την πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα, στο 27,87% που κατείχαν στη γενική συνέλευση της περασμένης εβδομάδας. Αυτό το επιπλέον 16,04% αποκτήθηκε έναντι περίπου 54 εκατ.ευρώ και αφορούσε αγορές από το Χρηματιστήριο και πακέτα μετοχών από το Amber Capital και το Horizon, για τις οποίες ο Wiseman είχε έγκαιρα προϊδεάσει.

    Τι έκαναν ο Λεωνίδας Μπόμπολας και ο Δημήτρης Κούτρας; Αρχικά διέρρεαν ότι η πλευρά Καλλιτσάντση… βιάστηκε να εκδηλωθεί και αποκάλυψε το οπλοστάσιό της. Στη συνέχεια πρακτικά αντέγραψαν τις κινήσεις της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor για την αναδιοργάνωση του ομίλου σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, οργανογράμματος κλπ. Στη συνέχεια με συνεντεύξεις προσπάθησαν επικοινωνιακά να αντιμετωπίσουν το απέναντι στρατόπεδο, χωρίς όμως να παρουσιάζουν επί της ουσίας κάποιο πλάνο για την επόμενη ημέρα, αλλά κατηγορώντας τους αντιπάλους τους ισχυριζόμενοι ότι αποφάσεις που αφορούσαν δραστηριότητες του εξωτερικού προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στον όμιλο.

    Να μην ξεχάσουμε, βέβαια, και κάποια τηλεφωνήματα που έκανε ο πατριάρχης της οικογένειας Μπόμπολα σε τραπεζίτες, εκδότες, πολιτικούς και λοιπούς, ζητώντας στήριξη για τον Λεωνίδα… 

    Τα πορτοφόλια που δεν άνοιξαν

    Με τους αδελφούς Καλλιτσάντση να έχει προετοιμαστεί έγκαιρα σε Ελλάδα και εξωτερικό για τη μάχη των εξουσιοδοτήσεων, να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να έχει εντάξει στο στρατόπεδό της μια ομάδα έμπειρων ανθρώπους της αγοράς που θα συγκροτούσαν τη διοίκηση την επόμενη ημέρα, με επικεφαλής τον Γ. Προβόπουλο, η πλευρά Μπόμπολα – Καλλιτσάντση όταν έγινε το προσκλητήριο του show me the money, δήλωσε πρακτικά απούσα. Υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν κάτι περισσότερο από 1,5 εκατ.ευρώ για αγορές μετοχών από το Χρηματιστήριο.  Και αυτό όταν τόσο το Amber, όσο και το Horizon είχαν πλησιάσει την οικογένεια Μπόμπολα για να αποκτήσει το ποσοστό τους.

    Συγκεκριμένες πληροφορίες λένε πως η οικογένεια Μπόμπολα δεν πίστευε ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση θα μπορούσαν να καλύψουν τη διαφορά στα ποσοστά με την οποία ξεκίνησε η μάχη. Κοινώς υποτίμησαν τον αντίπαλο. Όταν αντιλήφθηκαν πως το «μαξιλάρι» δεν επαρκούσε, υπήρξε αντίδραση και ανέλαβαν δράση συγκεκριμένοι εντολοδόχοι, αλλά δεν υπήρχε χρόνος. Υπάρχει και μια ακόμη εκτίμηση, ότι η αδυναμία της οικογένειας να πραγματοποιήσει ρελάνς στις αγορές μετοχών από τους Καλλιτσάντσηδες οφείλεται στο γεγονός ότι δεν επετράπη πρόσβαση σε συγκεκριμένα κεφάλαια..

    Το λάθος με το 10% του Τζιβέλη

    Η στήλη είχε επίσης επισημάνει από πολύ νωρίς το γεγονός ότι η οικογένεια Μπόμπολα απείχε της διαδικασίας αγοράς μετοχών από το πακέτο του 10% της Ελλάκτωρ που κατείχε ο πρώην μέτοχος Γ. Τζιβέλης και το οποίο έβγαλαν τον Ιούνιο του 2017 στο σφυρί οι τράπεζες, λόγω οφειλών του τελευταίου. Τις μετοχές αυτές μοιράστηκαν οι αδελφοί Καλλιτσάντση και ο Δ. Κούτρας. Ήταν στρατηγικό λάθος που αποδείχθηκε ένα χρόνο μετά.

    Τον αιφνιδιασμό της πλευράς Μπόμπολα – Κούτρα και των λανθασμένων χειρισμών που έγιναν παραδέχθηκε με λίγες μόνο κουβέντες ο Δ. Κούτρας στη γ.σ. «Δοκίμασα να πάρω το ποσοστό του 10% του κ. Τζιβέλη, αλλά δεν με άφησαν οι συνέταιροι. Και τώρα θα αγόραζα κάποιες μετοχές, αλλά δεν πρόλαβα διότι αιφνιδιαστήκαμε».

    Η ουσία είναι πως μετά το Έθνος, μια ιστορική εφημερίδα που αφέθηκε στην τύχη της και άλλαξε χέρια, η ιστορική επιχειρηματική οικογένεια Μπόμπολα χάνει το πάνω χέρι, τόσο μετοχικά όσο και διοικητικά, και στον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας.

    Ο Δημήτρης Κούτρας καίει γέφυρες με το παρελθόν

    Για την επόμενη ημέρα ήδη έχουν γραφεί πολλά σενάρια. Η πληροφόρηση της στήλης αναφέρει πως η οικογένεια Μπόμπολα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παραμείνει παθητικός μέτοχος, όπως και οι άλλες επιχειρηματικές οικογένειες που συντάχθηκαν μαζί της.

    Ο 76χρονος Δημήτρης Κούτρας είναι αυτός που πρώτος έχει αποφασίσει να κάψει τις γέφυρες με το  παρελθόν του. Έχει ήδη δηλώσει ότι αποχωρεί από την ενεργό ενασχόληση με τις κατασκευαστικές δραστηριότητες του ομίλου (σ.σ. πως θα γινόταν διαφορετικά) και φέρεται να έχει μαζέψει ήδη το αρχείο του από το γραφείο του στα κτίρια του ομίλου. Μαζί με αυτόν, η ομάδα των στελεχών που εργάστηκαν κοντά του θα αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει.

    Το μήνυμα Προβόπουλου

    Η ιστορία έγραψε ότι η πρώτη μεγάλη μάχη κερδήθηκε από την Change4Ellaktor. Ο πόλεμος όμως έχει και άλλα μέτωπα. Πρώτον και κυριότερο να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης η Ελλάκτωρ. Δεύτερον να διευθετηθεί το ζήτημα με τις σημαντικότατες υποχρεώσεις του ομίλου, υψους 1,3 δις.ευρώ, προς τις τράπεζες. Τρίτον, να λήξει το «εμφυλιακό» κλίμα εντός του ομίλου, όπου συγγενείς και φίλα προσκείμενοι των οικογενειών που έχασαν το κουμάντο στον όμιλο. Την Παρασκευή το απόγευμα, στην ομιλία του ο Γιώργος Προβόπουλος εμφανίστηκε συναινετικός, αλλά αποφασισμένος. «Δεν ήρθα για να αποτύχω», είπε. Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα της επόμενης ημέρας. Δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας για την Ελλάκτωρ.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ