• ΥΓΕΙΑ

    Σημαντική εξέλιξη: Φάρμακο για την υπέρταση προλαμβάνει το διαβήτη τύπου 1

    • Έφη Τσιβίκα
    διαβήτης


    Ένα φάρμακο το οποίο  χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 1, σε ποσοστό έως και 60% αυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο, σύμφωνα με ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κολοράντο και της Φλόριντα.

    Οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν την ανακάλυψη με τη χρήση ενός υπερυπολογιστή στο εργαστήριο, υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 1.

    Πρόκειται για το φάρμακο μεθυλντόπα (methyldopa), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια για τη θεραπεία της υπέρτασης σε έγκυες γυναίκες και παιδιά και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Περίπου το 60% των ατόμων που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 1 φέρουν το μόριο DQ8, το οποίο αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα προσβολής από την ασθένεια.

    Οι ερευνητές επιχείρησαν να μπλοκάρουν το εν λόγω μόριο, με στόχο να εμποδίσουν την εμφάνιση της νόσου. Μετά από έλεγχο  χιλιάδων φαρμάκων μέσω του υπερυπολογιστή, διαπίστωσαν ότι η μεθυλντόπα όχι μόνο αποκλείει το DQ8, αλλά δεν βλάπτει και την ανοσολογική λειτουργία άλλων κυττάρων, όπως κάνουν πολλά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

    Η έρευνα διήρκεσε 10 χρόνια και η αποτελεσματικότητά της διαπιστώθηκε σε ποντίκια και σε 20 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή στο Κέντρο για τον Παιδικό Διαβήτη “Barbara Davis”, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

    Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς με αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να αποτραπεί το 60% των κρουσμάτων διαβήτη τύπου 1 σ’ εκείνους που κινδυνεύουν να εμφανίσουν τη νόσο.  Σύμφωνα με τους ίδιους,  η προσέγγιση του αποκλεισμού συγκεκριμένων μορίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κοιλιοκάκη, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κ.ά..

    Το επόμενο βήμα θα είναι μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που θα χρηματοδοτηθεί από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ την άνοιξη.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαβήτης: Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στη στοματική υγεία

       

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβήτης τύπου Ι: Πώς ένα απορρυπαντικό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαβήτης: Επίθεμα μετράει το σάκχαρο και χορηγεί θεραπεία



    ΣΧΟΛΙΑ