• City Stories

    Ποσό ρεκόρ: Εδωσαν 2 δισ. δολάρια για έργα τέχνης μέσα σε 15 ημέρες

    Amedeo Modigliani, Nu couché (sur le côté gauche)


    Όταν εκτέθηκε πρώτη φορά στο Παρίσι, η γυμνή γυναίκα Nu couché (sur le côté gauche) του Amedeo Modigliani δημιούργησε τέτοια αναταραχή, που αναγκάστηκε να επέμβει η αστυνομία και ο υπεύθυνος της γκαλερί κατηγορήθηκε για προσβολή δημόσιας αιδούς. Την προσεχή Δευτέρα, όμως, αναμένεται να «πιάσει» πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια, μπαίνοντας έτσι στη λίστα των ακριβότερων πινάκων στην ιστορία και ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει δοθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο για την απόκτηση έργων τέχνης σε δημοπρασίες πάνω από τα 2 δισ. δολάρια, καθώς οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου ξοδεύουν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν αριστουργήματα για τα ιδιωτικά τους μουσεία.

    Η εκτίμησή της τιμής πριν από την πώληση είναι χαρακτηριστική. Ο Salvator Mundi του Leonardo da Vinci, ο οποίος πωλήθηκε έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο, είχε εκτιμηθεί πως θα έπιανε 100 εκατ. δολάρια.

    Da Vinci «Salvator Mundi» 

    Η πώληση του πίνακα του Modigliani από τον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης πρόκειται να αποφέρει τεράστιο κέρδος στον Ιρλανδό καλοαναθρεμμένο ιδιοκτήτη του, τον John Magnier, ο οποίος αγόρασε το έργο από τον μεγιστάνα των καζίνο του Λας Βέγκας, Steve Wynn, έναντι 29,9 εκατ. δολαρίων το 2003.

    Ο Simon Shaw, επικεφαλής του ιμπρεσιονιστικού τμήματος και τμήματος μοντέρνας τέχνης του Sotheby’s ανέφερε πως η αύξηση της αξίας του πίνακα «αντανακλά την αυξανόμενη αγάπη για την δουλειά του Modigliani και τη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου έργου ανάμεσα στα άπαντά του».

    Πρόσθεσε επίσης πως «πρόκειται για ένα αριστούργημα που κινεί την αγορά, οι συλλέκτες γίνονται όλο και καλύτεροι στο να διακρίνουν τα καλύτερα από τα υπόλοιπα και αυτό είναι ένα Α+ έργο από έναν καλλιτέχνη τάξης Α-».

    Ο Shaw είπε ότι το ιταλικό αριστούργημα, το οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια πρόσφατη έκθεση της Πινακοθήκης Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ, θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το ρεκόρ των 170,4 εκατ. δολαρίων που έχει δοθεί για έργο του Modigliani το 2015, όταν ένας άλλος από τους 22 γυμνούς πίνακες της περιόδου πουλήθηκε στον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Liu Yiqian και τη σύζυγό του Wang Wei.

    Ο Liu, ο ταξιτζής που κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος των ακινήτων και της φαρμακοβιομηχανίας, αγόρασε τον πίνακα για να τον εκθέσει σε ένα από τα δύο ιδιωτικά του μουσεία, τα οποία σχεδιάστηκαν για να γνωρίσουν στο κινέζικο κοινό τη δυτική τέχνη, καθώς και για να παρουσιάζουν την συλλογή παραδοσιακής κινεζικής τέχνης του ζευγαριού.

    O Liu είχε δηλώσει στο περιοδικό New Yorker σε μια σπάνια συνέντευξη ότι εκτός από τους πίνακές του, ενδιαφερόταν για τον Modigliani και για τον τρόπο που έζησε και πέθανε. «Δεν είναι μόνο η τέχνη του, αλλά και η ζωή του. Κάθε αντικείμενο έχει την ιστορία του», είχε πει τότε.

    Ο Liu αναμένεται να είναι παρών στη δημοπρασία του έργου του Modigliani.

    «Υπάρχει τεράστιος αριθμός ενδιαφερόμενων στην Κίνα», είπε ο Shaw, ο οποίος θα διεξάγει τη δημοπρασία για την πώληση του Modigliani. «Υπάρχουν επενδυτές πολύ εκλεκτικοί, με βαθιές τσέπες και με την επιθυμία να συλλέξουν τα καλύτερα όλων. Η αγορά είναι πραγματικά παγκόσμια, ενώ περιμένουμε επίσης και συλλέκτες από την Αμερική, την Ευρώπη και τη Ρωσία».

    Με μήκος 147cm (1,47 μέτρα), ο πίνακας είναι από τους μεγαλύτερους που έχει ζωγραφίσει ο Modigliani. Η πλειονότητα των ξαπλωμένων γυμνών φιγούρων του βρίσκονται σε μουσεία, κυρίως στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν πίνακές του στο Guggenheim, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και στο Met.

    Η ιμπρεσιονιστική δημοπρασία του Sotheby’s θα είναι το τέλος ενός αξιοθαύμαστου δεκαπενθήμερου πωλήσεων στη Νέα Υόρκη, όπου ο αντίπαλος οίκος δημοπρασιών Christie’s έχει πουλήσει έργα τέχνης αξίας άνω του ενός δισ. δολαρίων από την κατοικία της Peggy και David Rockefeller. Ανάμεσα στα «αστέρια» εκείνης της εβδομάδας ήταν ο πίνακας του 1905 του Πικάσο «La Fillette a la corbeille fleurie», ο οποίος πουλήθηκε για 115 εκατ. δολάρια, και ο Nymphéas en fleur του Μονέ, για 84,6 εκατ. δολάρια.

    Pablo Picasso, Fillette à la corbeille fleurie – Τιμή πώλησης: 115.000.000 δολάρια
    Claude Monet, Nymphéas en fleur – Τιμή πώλησης: 84.687.500 δολάρια

    Αν και το άθροισμα είναι τεράστιο, οι τιμές ακόμα δεν πλησιάζουν κοντά στο ρεκόρ των 450 εκατ. δολαρίων που δόθηκαν πέρυσι για τον πίνακα «Salvator Mundi» του Da Vinci από τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα Badr bin Abdullah bin Mohammed Al Farhan. Το έργο  εκτίθεται στο Λούβρο του Αμπου Ντάμπι.

    Nu couché (sur le côté gauche). Ο πίνακας του 1917 του Amedeo Modigliani θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby στη Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ