• Business

    «Ξαναπιάνει δουλειά» το Νεώριο: Μπήκε το πρώτο πλοίο για επισκευή

    Νεώριο Σύρου


    Το πρώτο καράβι για επισκευή ύστερα από δεκατέσσερις μήνες απραξίας μπήκε χθες στο Νεώριο Λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του υποψήφιου επενδυτή, της Onex να προχωρήσει στην ενδιάμεση επαναλειτουργία τους, έως ότου ολοκληρωθεί η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τα ναυπηγείου Σύρου ξαναπιάνουν δουλειά.

    Πηγές που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την παραπάνω εξέλιξη και τονίζουν πως αποτελεί ιστορική στιγμή, στην προσπάθεια διάσωσης και αναγέννησης των πολύπαθων ναυπηγείων. «Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε πως θα αποτελέσει την αρχή μιας πολλά υποσχόμενης περιόδου ανάπτυξης για την επιχείρηση και την περιοχή», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Στόχος της Onex είναι να βρεθεί στο τιμόνι της επιχείρησης μέχρι τα τέλη Μαΐου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται κινήσεις να κατατεθεί έως τα μέσα Απριλίου η αίτηση εξυγίανσης στο Πρωτοδικείου Σύρου με βάση το άρθρο 106δ του πτωχευτικού κώδικα. Πριν από μερικές μέρες έγινε ξεπεράστηκε ένας ακόμη «σκόπελος».

    Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών το Νεώριο διατηρεί το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης χωρίς αντάλλαγμα του αιγιαλού, και μετά την μεταβίβασή του σε νέο ιδιοκτήτη.

    Υπενθυμίζεται πως η αμερικάνικη Onex που εκπροσωπείται από τον Πάνο Ξενοκώστα αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είχε ξεκινήσει κυβέρνηση με υποψήφιους διεκδικητές για τη διάσωση των ναυπηγείων. Είχε καταθέσει την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία προβλέπει τη διάθεση συνολικά 60 εκατ. Ευρώ για νέες επενδύσεις αλλά και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους περίπου 500 εργαζόμενους.

    Υπέρ της Onex τάχθηκε από την πρώτη στιγμή και η τοπική κοινωνία της Σύρου, υποστηρίζοντας πως είναι η μόνη που εξασφαλίζει την επαναλειτουργία του ναυπηγείου ως έχει αλλά και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

    Στην υπόθεση διάσωσης του Νεωρίου αναφέρθηκε πριν από μερικές μέρες και ο πρωθυπουργός, ο οποίος από την Σύρο όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, τονίζοντας πως η προσπάθεια διάσωσης φθάνει στο τέλος της και σε λίγες μέρες η συμφωνία των μερών θα καταθέτει προς έγκριση στο αρμόδιο δικαστήριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αισιοδοξία Τσίπρα: Σε 3-4 μήνες θα επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία Νεωρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντίστροφη μέτρηση για την αίτηση εξυγίανσης του Νεωρίου Σύρου – Ο στόχος της Onex

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το Δημόσιο μεταβίβασε το 34,12% της ΔΕΗ στην ΕΕΣΥΠ



    ΣΧΟΛΙΑ