• Business

    Στη γραμμή εκκίνησης η διαδικασία δοκιμαστικής λειτουργίας του 5G από τις Cosmote, Vodafone και Wind


    Τις προϋποθέσεις χορήγησης των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τη δοκιμαστική λειτουργία δικτυών 5ης γενιάς στις ζώνες 3400-3800 ΜΗz και 24,25-27,5 GHz καθόρισε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θέτοντας, έως 30 Οκτωβρίου, σε δημόσια διαβούλευση σχετικό κείμενο.

    Έχουν προηγηθεί συμφωνίες μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και δήμων. Η Cosmote θα πραγματοποιήσει δοκιμές στην τεχνολογία 5G στην περιοχή Ζωγράφου στην Αττική, η Vodafone στα Τρίκαλα και η Wind στην Καλαμάτα.

    Όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ στο κείμενο της διαβούλευσης τα Δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τη δοκιμαστική λειτουργία του 5G χορηγούνται σε γεωγραφική περιοχή Δήμου, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των θέσεων όπου γίνεται χρήση τους και θα έχουν μέγιστη διάρκεια 1 έτους, η οποία δύναται να παραταθεί μετά από αίτημα του κατόχου τους. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια των Δικαιωμάτων δεν δύναται να ξεπερνά την ημερομηνία δημοσίευσης του Τεύχους Προκήρυξης Διαγωνισμού για τη διάθεση της ζώνης ραδιοσυχνοτήτων εντός της οποίας έχουν χορηγηθεί, ενώ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή για την κάλυψη ιδίων τηλεπικοινωνιακών αναγκών.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά της 5η γενιάς κινητής τηλεφωνίας δεν περιορίζονται στις ακόμα υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων που θα φθάνουν σε επίπεδο μεγαλύτερο του 1 Gbps. Το σημαντικότερο είναι η πολύ μικρή «καθυστέρηση» (latency) που σημαίνει βελτιωμένη εμπειρία και δυνατότητες για νέες υπηρεσίες όπως είναι η αυτόνομη οδήγηση οχημάτων. Το 5G θα δώσει ουσιαστικά τη δυνατότητα να γίνει πραγματικότητα η διασύνδεση των μηχανών, το Internet of Things (IoT) και θα κάνει εφικτή ευρεία γκάμα υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ericsson, της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως στην αγορά του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, το 2026 τα επιπλέον έσοδα από το 5Gγια τις ελληνικές εταιρείες ψηφιακών τεχνολογιών θα φθάσουν στα 4 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ θα κατευθύνονται στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Να σημειωθεί ότι το 2017 τα συνολικά έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών ήταν περίπου 4 δισ. ευρώ, πρόκειται δηλαδή για εντυπωσιακά νούμερα που μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν.

    Στόχος της Ευρώπης είναι το 2020 να υπάρχει μία τουλάχιστον πόλη σε κάθε χώρα της ΕΕ με κάλυψη 5G. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η ΕΕ έχει μείνει πίσω στην υλοποίηση δικτύων 5G και όπως εκτιμάται η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Κορέα θα είναι οι χώρες που θα λανσάρουν τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η πιλοτική λειτουργία δικτύων 5G – Ιω. Τόμκος: Οι νέες υπηρεσίες και οι αλλαγές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Όλο το παρασκήνιο για το 35,7% των Attica Stores–Τι απαντούν Φάις, Φουρλής και Σαράντης

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Χ. Μπρουμίδης στο mononews: Η αγορά της τηλεόρασης αλλάζει χωρίς επιστροφή – Τα σχέδια της Vodafone TV



    ΣΧΟΛΙΑ