• Business

    Στη Φρανκφούρτη σήμερα το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών-Τι θα ζητήσουν οι Έλληνες τραπεζίτες

    Μαντζούνης Φραγκιαδάκης Μεγάλου Καραβίας τραπεζίτες

    Από αριστερά: Δημήτρης Μαντζούνης (CEO Alpha Bank), Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (CEO Εθνικής Τράπεζας), Χρήστος Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (CEO Eurobank)


    Κρίσιμες συναντήσεις με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ, την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί και τον πρόεδρο της Bundesbank Γιένς Βάιντμαν, αναμένεται να έχει σήμερα το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, που μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συναντήσεων που θα έχει η ελληνική αποστολή που αποτελείται από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Νίκο Καραμούζη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank κ. Φωκίωνα Καραβία, τον CEO της τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστο Μεγάλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και τους δύο αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους της Alpha Bank κ. Γιώργο Αρώνη και κ. Σπύρο Φιλάρετο, είναι τα επικείμενα stress test, καθώς και η πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ενόψει της γνωστοποίησης από την ΕΚΤ τις προσεχείς εβδομάδες των μακροοικονομικών παραδοχών για τα stress test, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και ο τελικός λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές τράπεζες.

    Η ΕΚΤ θα θέσει τις παραδοχές για την πορεία του ΑΕΠ, της απασχόλησης και την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων για την τριετία 2018 – 2020. Οι παραδοχές θα περιλαμβάνουν δύο σενάρια: το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας την επόμενη τριετία και το δυσμενές σενάριο, το οποίο θα έχει περισσότερο συντηρητικές, δηλαδή απαισιόδοξες, παραδοχές για την πορεία της οικονομίας.

    Το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών επικεντρώνεται στη διαμόρφωση του δυσμενούς σεναρίου βάσει του οποίου θα στρεσαριστούν τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων, ενσωματώνοντας τις παραδοχές σε σχέση με τα ακίνητα, που οι τράπεζες έχουν ως ενέχυρα για τα εξυπηρετούμενα και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τις συνθήκες ρευστοποίησής τους και τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά. Τα ακίνητα αποτελούν, σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις, την αχίλλειο πτέρνα αλλά και το ισχυρό χαρτί των ελληνικών τραπεζών, υπό το πρίσμα της ζήτησης για αξιοποίηση που έχουν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, που επωφελούνται από τον τουρισμό.

    Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία παρουσιάζουν πρόοδο, αλλά και να ζητήσουν χρονική ευελιξία για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που ενδεχομένως να προκύψουν από τα stress test. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα οι όποιες ανάγκες για κεφαλαιακή ενίσχυση να μπορέσουν να γίνουν σε διάστημα ορισμένων ετών, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του stress test είναι οριακά αρνητικό για κάποια τράπεζα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι τράπεζες πέτυχαν μεγαλύτερη μείωση στα κόκκινα δάνεια όχι μόνο σε σχέση με τους αρχικούς στόχους αλλά και τους αναθεωρημένους που υπεβλήθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα τα NPEs ήταν κατά 796 εκατ. ευρώ χαμηλότερα του αναθεωρημένου στόχου, ενώ τα NPLs ήταν κατά 89 εκατ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός μείωσης τόσο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όσο και των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον Άρειο Πάγο η Eurobank για την απόφαση του Εφετείου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δέσμευση λογαριασμών σε media-ρχη επιχειρηματία, φίλο της κυβέρνησης!!!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο τουρκικός εμφύλιος για τις business στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο μεγιστάνας Λεβέντ Σαδίκ



    ΣΧΟΛΙΑ