• Ναυτιλία

    «Πράσινο φως» σε νέα επένδυση της Cosco: Φέρνει τεράστια πλωτή δεξαμενή στο Πέραμα

    Fu Cheng Qiu

    Το αφεντικό της Cosco, Fu Cheng Qiu, ή αλλιώς «Κάπταιν Fu»


    «Πράσινο φως» για την εκτέλεση των έργων εγκατάστασης από τον ΟΛΠ της νέας πλωτής δεξαμενής στο Πέραμα άναψε το υπουργείο Ναυτιλίας. Η σχετική έγκριση υπεγράφη χθες από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστο Λαμπρίδη, και αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της περιοχής.

    Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρουν ότι η εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής για πλοία με μεταφορική ικανότητα έως 80.000 τόνων (!), δίνει σημαντικές προοπτικές για την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων του κλάδου αφού θα μπορούν μεγαλύτερα πλοία να προσεγγίζουν το χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (ΝΕΖ) για εργασίες δεξαμενισμού ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της Ζώνης να προσεγγίζουν νέες αγορές.

    Υπενθυμίζεται ότι αυτή η δυνατότητα έπαψε να υπάρχει με τον αποκλεισμό των δεξαμενών του ναυπηγείου Σκαραμαγκά από την εκτέλεση εμπορικών δραστηριοτήτων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο η εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής αποτελούσε αίτημα τόσο των επιχειρήσεων του κλάδου όσο και των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς, με την εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής, το σύνολο των πλοίων της ακτοπλοΐας δεν θα χρειάζονται να κάνουν εργασίες επισκευής ή ετήσιας συντήρησης σε άλλα ναυπηγεία της Μεσογείου, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και οι θέσεις απασχόλησης.

    Να σημειωθεί ότι η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ για την βελτίωση των υποδομών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη συμπεριλαμβανομένων των πλωτών δεξαμενών, τις οποίες η εταιρεία έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει εντός της πρώτης 5ετίας.

    Το χρονικό

    Τον Σεπτέμβριο του 2017 η κινέζικη Cosco, ο νέος ιδιοκτήτες του ΟΛΠ ανακοίνωσε την προμήθεια μιας νέας πλωτής δεξαμενής με τα εξής χαρακτηριστικά: Μήκος: 240Μ, Πλάτος: 45Μ, Βάθος: 18Μ, Χωρητικότητα: 205.66T, και Ανυψωτική Ικανότητα: 22.000T. Η νέα πλωτή δεξαμενή – που έχει ήδη «βαπτιστεί» Piraeus III – θα έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί πλοία μέχρι 80.000 dwt και θα εγκατασταθεί στο νότιο μέτωπο του Δυτικού Προβλήτα.

    Ακολούθως, ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου «Βελτίωση Υποδομών Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (συμπεριλαμβανομένων των πλωτών δεξαμενών) – Φάση Α» ενώ πιο πρόσφατα, με εξαιρετικά γρήγορες (αλλά απολύτως σύννομες) διαδικασίες εγκρίθηκε: η τροποποίηση των υφισταμένων περιβαλλοντικών όρων για την ΝΕΖ από την Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπ. Περιβάλλοντος  – Ενέργειας, και, ακολούθως, η εκτέλεση του συνολικού έργου από τον Γεν. Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων.

    Οι εργασίες

    Οι σχετικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα ενώ υπάρχει εντολή από τη διοίκηση του ΟΛΠ να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό με την εγκατάσταση της νέας δεξαμενής Piraeus III.

    Με την ολοκλήρωση των εργασιών από την ΟΛΠ ΑΕ θα έχει διαμορφωθεί η εξής κατάσταση στη ΝΕΖ Περάματος:

    • θα λειτουργούν τρεις πλωτές δεξαμενές: Piraeus I και Piraeus III στον Δυτικό Προβλήτα, Piraeus II στον Ανατολικό Προβλήτα
    • θα έχει αναβαθμιστεί όλο το χερσαίο τμήμα της ΝΕΖ και θα έχει εξοπλιστεί με τις υποδομές και δίκτυα που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία μιας σύγχρονης ΝΕΖ.



    ΣΧΟΛΙΑ