• Ναυτιλία

    Π. Παππάς: Οι πέντε συμφωνίες της Star Bulk με τους πιστωτές της

    πετρος παππας

    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής


    Στο παρασκήνιο των δυναμικών της κινήσεων το τελευταίο διάστημα, που περιελάμβαναν απανωτές εξαγορές συνολικά 31 πλοίων οι οποίες προκάλεσαν αίσθηση, η Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά κινήθηκε αθόρυβα για την αναχρηματοδότηση του χρέους της, καταφέρνοντας να αναχρηματοδοτήσει όλες τις πληρωμές χρέους που ήταν προγραμματισμένες για το 2018 και το 2019, κατόπιν διαπραγματεύσεων με πέντε πιστωτές της που κατέληξαν σε συμφωνίες για νέα δάνεια ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Και οι πέντε συμφωνίες υπεγράφησαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, και παρατείνουν τις αποπληρωμές δανείων για έως και τρία χρόνια, ενώ μειώνουν τις δαπάνες για τόκους κατά 2,4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

    Τον περασμένο Απρίλιο η Star Bulk συμφώνησε με την Εθνική Τράπεζα για ένα δάνειο ύψους 30 εκατ. δολαρίων, το οποίο αξιοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση του υπολοίπου των 34,76 εκατ. δολαρίων από ένα δάνειο ύψους 120 εκατ. δολαρίων από τη γερμανική Commerzbank, η οποία στο μεταξύ έχει αποσυρθεί από την αγορά των ναυτιλιακών δανείων. Το νέο δάνειο ωριμάζει στα τέλη του 2022.

    Τον ίδιο μήνα η εταιρεία συμφώνησε με την DNB Bank για ένα δάνειο ύψους 310 εκατ. δολαρίων. Με το δάνειο αυτό η Star Bulk αναχρηματοδότησε τα εναπομείναντα τμήματα παλαιότερων δανείων ύψους 87 εκατ. δολαρίων από την ABN Amro, 228 εκατ. δολαρίων από τις DNB, Skandinaviska Enskilda Banken και Export-Import Bank of China, 120 εκατ. δολαρίων από την DNB, 39 εκατ. δολαρίων από την Deutsche Bank και 30.8 εκατ. δολαρίων από την ABN Amro. Μία δεύτερη δόση με τα υπόλοιπα 70 εκατ. δολάρια προορίζεται για κεφάλαιο κίνησης.

    Επίσης τον Απρίλιο, η Star Bulk συμφώνησε με την ING Bank για δάνειο ύψους 45 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τα 45 εκατ. δολάρια που έχουν απομείνει από ένα δάνειο ύψους 85 εκατ. δολαρίων από την Deutsche Bank.

    Εξάλλου, συμφωνήθηκε και ένα δάνειο με την Citibank, η οποία θα χορηγήσει 130 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 65,2 εκατ. δολάρια θα αναχρηματοδοτήσουν το υπάρχον δάνειο της τράπεζας προς την Star Bulk. Τα υπόλοιπα 64,8 εκατ. δολάρια θα αξιοποιηθούν για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος πέντε πλοίων του στόλου της Augustea Holding, τον οποίο εξαγόρασε τον Απρίλιο η Star Bulk (συνολικά 16 πλοία).

    Τέλος, τον Μάιο η Star Bulk συμφώνησε με την Credit Agricole για ένα δάνειο ύψους 43 εκατ. δολαρίων, για να αναχρηματοδοτήσει το υπόλοιπο ενός υπάρχοντος δανείου ύψους 70 εκατ. δολαρίων από τη γαλλική τράπεζα.

    Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κερδοφορίας για την εταιρεία, η οποία εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 9,9 εκατ. δολαρίων.

    Πέτρος Παππάς, ετών 62. Εφοπλιστής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέες κινήσεις στην αγορά των MR2 για την Benetech και την Unibros

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το colpo grosso της οικογένειας Αλαφούζου στην αγορά των τάνκερ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Π. Κασιδόκωστας-Λάτσης: Γιατί η Ivy Shipping πουλά τώρα δύο από τα πλοία της



    ΣΧΟΛΙΑ