• Business

    Παπανάτσιου: Εικονικές το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια

    Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργός Οικονομικών


    Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου παρεβρέθη στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική ανασυγκρότηση και ανεβαίνοντας στο βήμα σχολίασε την παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια εκφράζοντας τις ανησυχίες της:

    «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όπως όλοι γνωρίζουμε καλά δεν είναι η πραγματική μεταφορά έδρας λόγο της ευνοϊκότερης φορολογίας, αλλά η εικονική μεταφορά της επιχείρησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας το 80% επιχειρήσεων Ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες είναι καθαρά εικονικές.

    Είναι εταιρίες σφραγίδες, εταιρίες που έχουν μόνο ΑΦΜ, ούτε καν εταιρίες που έχουν μεταφέρει ένα μέρος της δραστηριότητας αλλού και ένα μέρος κράτησαν εδώ. Είναι εταιρίες χωρίς προσωπικό και καμία πραγματική δραστηριότητα. Εδώ θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε ότι μια ελληνική επιχείρηση που έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό αλλά είτε με σχέση μητρικής θυγατρικής, είτε με σχέση κεντρικού – υποκαταστήματος έχει κρατήσει την δραστηριότητα στην Ελλάδα, φορολογείτε για αυτή την δραστηριότητα στην Ελλάδα.

    Πρακτικές για πλασματική μεταφορά κόστους της μητρικής ή μέσω διαφόρων τεχνασμάτων δεν αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζονται εικονικές από τον έλεγχο. Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι επιχειρηματίες.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έξαλλος ο Καμμένος με τον Κατσίκη: Ζήτα συγγνώμη – Είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο Έλληνες;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το διπλό μήνυμα που στέλνει ο Μητσοτάκης για τις μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί ο Καμμένος ζήτησε σήμερα έκτακτη άσκηση ετοιμότητας από τις Ειδικές Δυνάμεις;



    ΣΧΟΛΙΑ