• Business

    Αγγελική Φράγκου: Σαρώνει τις αγορές πλοίων

    Αγγελική Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Maritime Holdings


    Είναι γεγονός ότι η Αγγελική Φράγκου, μια εκ των ισχυρότερων παραγόντων της ελληνόκτητης ναυτιλίας, έχει αποφασίσει να κυριαρχήσει στον τομέα των αγοραπωλησιών. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει Έλληνας εφοπλιστής από την αρχή του 2017, εξαγοράζοντας το σύνολο του στόλου της χρεοκοπημένης ναυτιλιακής Rickmers Maritime -ήτοι 14 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων– ενώ όπως ανακοινώθηκε και την Παρασκευή (28 Απριλίου 2017), τίποτα δε τη σταμάτησε να συνεχίσει ακάθεκτη και να αποκτήσει συμμετοχή σε ακόμη μια ναυτιλιακή από τη Σιγκαπούρη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφεραν στο mononews.gr ναυτιλιακές πηγές, η κα Φράγκου έχει στρατηγικό στόχο ο στόλος των εταιρειών που ελέγχει να ξεπεράσει συνολικά σε αριθμό τα 210 πλοία και να καταστεί η πλοιοκτήτρια με τον μεγαλύτερο ελληνικών συμφερόντων στόλο στον κόσμο.

    Οι πρόσφατες κινήσεις της Ελληνίδας εφοπλίστριας μιλούν από μόνες τους.

    Εξασφάλισε συμμετοχή στην FSL Trust

    Όπως έγραψε το mononews.gr, η μητρική Navios Maritime Holdings συμφώνησε στην απόκτηση 154,4 εκατομμυρίων μετοχών της First Ship Lease Trust (FSL Trust), η οποία ελέγχεται από την HSH Nordbank, ενώ στο πλαίσιο αυτό, η Navios Maritime Holdings θα χορηγήσει στην FSL Trust μετατρέψιμο δάνειο αξίας 20 εκατ. δολαρίων για χρονική περίοδο ενός έτους, προκειμένου να αποπληρωθούν οι υπάρχουσες δανειακές οφειλές της.

    Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του δανεισμού της, καθώς και με κάποιους ακόμα όρους.

    Το δάνειο θα είναι μετατρέψιμο σε τέτοιο αριθμό μετοχών της FSL Trust, ώστε αν προστεθούν στις 154,4 εκατομμύρια μετοχές που αποκτά βάσει της συμφωνίας, το ποσοστό της Navios Maritime Holdings θα ανέρχεται στο 50,1%. Σύμφωνα με την εταιρεία από τη Σιγκαπούρη, τα δύο μέρη συμφώνησαν να διαπραγματευτούν μεταξύ τους, ώστε να έχουν «πέσει» οι τελικές υπογραφές μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

    Αγγελική Φράγκου Navios

    Εξαγόρασε 14 containerships

    Η ναυτιλιακή Navios Maritime Partners έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας την εξαγορά ολόκληρου του στόλου από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εισηγμένης στη Σιγκαπούρη Rickmers Maritime (συνολικά 14 πλοία) έναντι 113 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για έντεκα πλοία χωρητικότητας 4.250-teu και τρία χωρητικότητας 3.450-teu, με μέση ηλικία στα 9,5 έτη.

    Όπως έκανε γνωστό η κα Φράγκου, που είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Partners, η ναυτιλιακή θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πλοία στις 15 Μαΐου, τα πέντε εκ των οποίων χωρητικότητας 4.250-teu, είναι μακροπρόθεσμα ναυλωμένα κατά περίπτωση έως τα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019, με μέση ημερήσιoυς ναύλους στα 26.850 δολάρια.

    Η εξαγορά αυτή θα χρηματοδοτηθεί μέσω μίας επένδυσης 20 εκατ. δολαρίων της ναυτιλιακής της κας Φράγκου και ενός εξασφαλισμένου δανείου, για το οποίο η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις.

    Αν το deal ολοκληρωθεί (καθώς, σύμφωνα με τη Navios Maritime Partners, η εξαγορά υπόκειται σε μία σειρά από προϋποθέσεις και η ολοκλήρωσή της, εν μέρει ή εν όλω, δεν είναι σίγουρη), τα πλοία θα ενταχθούν στον στόλο της θυγατρικής Navios Partners Containers, ενώ μία τρίτη εταιρεία -η οποία δεν κατονομάζεται- έχει δικαίωμα απόκτησης ως και του 25% της Navios Partners Containers.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Οικονόμου: Η νέα εποχή ξεκίνησε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαγγέλης Μαρινάκης: Limit up κερδών για τη ναυτιλιακή του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δικαίωση ξανά για τον Πέτρο Παππά στη δικαστική του διαμάχη με τον Nobu Su



    ΣΧΟΛΙΑ