• Business

    Μαζί με τον βασιλικό του Δημοσίου, ποτίζεται και η… γλάστρα του Πόλσον με 16,8 εκατ. ευρώ μερίσματα από την ΕΥΔΑΠ

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Eυτυχώς που υπάρχει και η ΕΥΔΑΠ για να προσφέρει λίγη δροσιά, στο κατά τα άλλα άνυδρο… επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Τζον Πόλσον στη Ελλάδα.

    Ο πολυσυζητημένος 63χρονος Αμερικανός, ο οποίος είναι δημιουργός, μεγαλομέτοχος και διαχειριστής του επενδυτικού ομίλου Paulson & Co, που αποτελείται από ένα πλέγμα κερδοσκοπικών hedge funds, έχει «χτίσει» σημαντικές θέσεις στην ελληνική αγορά.

    Στα τέλη Απριλίου του 2014 αγόρασε το 10% της ΕΥΔΑΠ, προσφέροντας 86,2 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε στο χαρτοφυλάκιό της το μετοχικό αυτό «πακέτο» που αποφάσισε να πουλήσει. Ο Πόλσον όμως τοποθέτησε πολύ περισσότερα κεφάλαια, παίρνοντας μέρος στις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις του 2014 και του 2015. Διέθεσε συνολικά 792 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 464 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην τράπεζα Πειραιώς, στην οποία κατέχει το 9,13% των μετοχών, ενώ άλλα 328 εκατ. ευρώ πήγαν στην Alpha Bank, όπου η συμμετοχή Πόλσον είναι στο 6,48%.

    Με βάση τις χθεσινές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, οι συμμετοχές του Πόλσον στις τράπεζες τιμολογούνται στα 318 εκατ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι ο αμερικανός μεγαλοδιαχειριστής και ένα από τα διάσημα «κοράκια των αγορών» μετράει απώλειες 474 εκατ. ευρώ. Με την αξία του τραπεζικού του χαρτοφυλακίου να έχει απομειωθεί κατά περίπου 60%…

    Στην αντίπερα όχθη, η θέση του Πόλσον στην ΕΥΔΑΠ είναι καταφανώς σε καλύτερη μοίρα. Το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 5,84 ευρώ ,είναι βεβαίως αισθητά χαμηλότερο σε σύγκριση με το κόστος κτήσης που ήταν στα 8,1 ευρώ. Έτσι το «πακέτο» του 10% έχει τρέχουσα αγοραία αξία 62,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 27,8% πιο κάτω απ’ ό,τι κόστισε η αγορά του.

    Όμως σε αντίθεση με τις τράπεζες, η ΕΥΔΑΠ είναι μια κερδοφόρος εταιρεία που μοιράζει συνεχώς κέρδη στους μετόχους της. Μάλιστα λόγω του κρατικού της χαρακτήρα, τα μερισματικά «μπόνους» είναι πλουσιοπάροχα, ενισχύοντας πρωτίστως τα δημόσια ταμεία. Αναλογικά βεβαίως με τη συμμετοχή του Δημοσίου που κατέχει το 61,33%, με το ποσοστό αυτό να έχει περάσει πλέον στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλη από αυτήν του… Πόλσον. Του δεύτερου ισχυρότερου μετόχου στην εταιρεία ύδρευσης της Αθήνας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που μπήκε ο Πόλσον στην ΕΥΔΑΠ η εταιρεία έχει διανείμει συνολικά μερίσματα 147 εκατ. ευρώ προ φόρων… Εξ αυτών και αναλογικά με το ποσοστό μετοχικής συμμετοχής, στο χαρτοφυλάκιο Πόλσον έχουν πάει 14,7 εκατ. ευρώ. Καθώς πρόκειται για ξένο Fund το μέρισμα αποδίδεται αυτούσιο, χωρίς φορολογική παρακράτηση στη χώρα μας και τις όποιες υποχρεώσεις προκύπτουν να διακανονίζονται στις Η.Π.Α

    Την ερχόμενη Δευτέρα 18 του μηνός η γενική συνέλευση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ θα εγκρίνει νέα διανομή μερίσματος ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά τα προς διάθεση μερίσματα θα είναι 21,3 εκατ. ευρώ προ φόρων (15% παρακράτηση). Σε σχέση μάλιστα με πέρσι τα προ διανομή μερίσματα θα είναι αυξημένα κατά… 81,8%. Τα δικαιώματα του Δημοσίου στα προ φόρων μερίσματα είναι 13,06 εκατ. ευρώ. Στον Πόλσον αναλογούν 2,13 εκατ. ευρώ, ένα τα υπόλοιπα 6,11 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν στους περίπου 24.000 μετόχους της εταιρείας.

    Μετά και από τις διανομές αυτές, στο χαρτοφυλάκιο Πόλσον θα έχουν καταλήξει μερίσματα της τάξεως των 16, 83 εκατ. ευρώ από την… πηγή της ΕΥΔΑΠ. Δηλαδή μέσα σε μια τετραετία, τα μερίσματα έχουν φτάσει να καλύψουν το 19,5% του κόστους κτήσης του 10% της ΕΥΔΑΠ… Αν μαζί με την τρέχουσα αξία των μετοχών, συνυπολογιστούν και τα μερίσματα (62,2+16,83=79,03 εκατ. ευρώ) τότε η «τρύπα» του Πόλσον από την ΕΥΔΑΠ είναι μόνο 7,17 εκατ. ευρώ. Κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες 8,13% με συνέπεια ο απεγκλωβισμός του Πόλσον να είναι πολύ κοντά… Αντίθετα με τις τράπεζες, όπου ακόμη ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για να ισοφαριστούν οι απώλειες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΥΔΑΠ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΥΔΑΠ: Εκλογή δύο νέων μελών ΔΣ στις 11/6 – Στις 18/6 η διανομή των κερδών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η απάντηση του mononews στην ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ για την υπόθεση με την οικονομική διαχείριση της ομοσπονδίας



    ΣΧΟΛΙΑ