• Business

    H Τράπεζα Πειραιώς πουλάει το 10% της Αττικής Οδού. Όλο το παρασκήνιο και οι πληροφορίες

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA


    Κατασκευαστικές εταιρείες και funds διεκδικούν το 9,88% της Αττικής Οδού που κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του διαγωνισμού ο οποίος είναι ήδη σε εξέλιξη από την τράπεζα, και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Ο διαγωνισμός για την πώληση του 9,88% της Αττικής Οδού, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης των ελληνικών τραπεζών από τις μη τραπεζικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βρίσκεται στη διαδικασία του ελέγχου, και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς “κληρονόμησε” το μερίδιό της στην Αττική Οδό τον Αύγουστο του 2012, μαζί με τα άλλα υγιή στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας.

    Σημειώνεται ότι οι νυν μέτοχοι της Αττικής Οδού (Ελλάκτωρ 59,24%, J&P Άβαξ 20,8% και ΕΤΕΘ 10,02%) έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης της υψηλότερης προσφοράς και να αποκτήσουν οι ίδιες το μερίδιο της Τράπεζας Πειραιώς. Το αν θα το πράξουν θα εξαρτηθεί πιθανότατα από το ύψος στο οποίο θα κινηθούν οι προσφορές.

    Οι εκτιμήσεις αναλυτών τοποθετούν την αποτίμηση του μεριδίου της Πειραιώς περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ, συνυπολογίζοντας και τα θετικά οικονομικά δεδομένα της Αττικής Οδού, που το 2016 κατέγραψε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας μετά από φόρους, στα 44,7 εκατ. ευρώ (από 29,2 εκατ. ευρώ το 2015), ενώ είχε ταμειακά διαθέσιμα 105 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016.

    Αυτό που εξετάζουν βέβαια οι υποψήφιοι διεκδικητές είναι το πώς θα κινηθεί η κερδοφορία και τα έσοδα της εταιρείας τα επόμενα πέντε χρόνια, μέχρι το τέλος του 2023, όταν και λήγει η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπό όρους η δημοσιοποίηση των στοιχείων των χρηματοδοτών των πολιτικών κομμάτων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται «ραβασάκια» από την Εφορία: Ποιους βάζει στο στόχαστρο τις επόμενες 15 μέρες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι πρέπει να προσέξετε



    ΣΧΟΛΙΑ