• Τράπεζες

    BofA: Τα αποτελέσματα των πλειστηριασμών στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εξαιρετικά – Τι συζήτησε με τις τράπεζες

    Bank of America


    Η δύσκολη εξίσωση των κόκκινων δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχαν τα  στελέχη της BofA με τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία βρέθηκαν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.

    Από τις συναντήσεις μας ήταν εμφανές ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να ανέβει, όπως και οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζει. Ωστόσο παράλληλα από τα ραντεβού που έγιναν αυτή η στροφή μπορεί απαιτήσει κάποιο χρόνο. Σύμφωνα με την ΒοfA, υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, αλλά πλέον οι τράπεζες έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία.

    Η BofA εκτιμά ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν έχουν ακόμα σημαντικό αντίκτυπο σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτές. Αναφέρει μεν πως αυξήθηκαν αλλά επισημαίνει πως τα αποτελέσματα δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό. Η Alpha Bank είχε επιτυχία 17% σε πλειστηριασμούς, και ήταν ο πλειοδότης στο 72% των περιπτώσεων. Για την Eurobank τα ποσοστά ήταν 55% και 87% αντίστοιχα. Οι μη ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών στον β’ πλειστηριασμό. Το κατά πόσο οι τιμές θα έχουν επίπτωση στα βιβλία των τραπεζών δεν είναι ξεκάθαρο, αναφέρει.

    Επιπλέον, παραμένει αρνητική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν συνόλω, λόγω των κεφαλαιακών αποτελεσμάτων τους σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν περίπου 46 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) αλλά μόνο περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ «καθαρού» κεφαλαίου (εξαιρούνται DTA/C και μη coco) στις τέσσερις τράπεζες με βάση τα στοιχεία του πρώτο τριμήνου.

    Έτσι, ο οίκος διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση για τις Εθνική Τράπεζα και την Eurobank και «underperform» για τις Alpha Bank και Πειραιώς.

    Τα στελέχη της BofA συζήτησαν τα αποτελέσματα των stress tests, με την BofA να θεωρεί πάντως πως υπάρχει ένας κίνδυνος αναφορικά με τους στόχους μείωσης των NPEs που μπορεί να ενταθεί το φθινόπωρο, οπότε θα γίνουν συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές. Εκτιμά ότι η κάλυψη είναι χαμηλή σε κάποιες τράπεζες και μπορεί να υποχωρήσει (50-60% κάλυψη NPEs με βάση το α’ τρίμηνο με την Εθνική στο πάνω εύρος και την Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,50% στο κάτω).

    Τέλος η BofA αναφέρει ότι δεν ειπώθηκαν πολλά για το ενδεχόμενο «ελληνικών GACs», το σχήμα κυβερνητικής εγγύησης για μια δομή τιτλοποίησης κόκκινων δανείων που συζητά η Κομισιόν ως εργαλείο για την αντιμετώπιση κόκκινων δανείων. Κάτι τέτοιο δεν δείχνει πιθανό λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

    Τα στελέχη εξέφρασαν πάντως την αισιοδοξία τους για την μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας, μετά το αποτέλεσμα του Eurogroup,ενώ  αναφέρουν πως η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους μειώνεται σημαντικά. Παράλληλα, αναμένει πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα ανέβει, όπως και οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, αν και αυτό μπορεί να απαιτήσει κάποιο χρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ