• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι billionaires χτυπούν την πόρτα της Bundesliga


    Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια μετά την είσοδο των δισεκατομμυριούχων επενδυτών κυρίως στις αγγλικές και τις γαλλικές ομάδες. Δίνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ να αγοράσουν παίκτες υψηλού επιπέδου χωρίς πάντα να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όμως χώρες όπως η Γερμανία (Bundesliga) έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την ορμή, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει. Μετά από χρόνια αδράνειας, το γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου κινείται πιο κοντά στους επενδυτές με βαθιά τσέπη, επιτρέποντάς τους να αγοράζουν πλειοψηφικά μερίδια σε συλλόγους, και ενδεχομένως να κερδίσουν περισσότερη χρηματοοικονομική δύναμη, ώστε να ανταγωνιστούν ομάδες πλούσιες σε μετρητά όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Chelsea FC του Λονδίνου και η Παρί Σεν Ζερμέν.

    Είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που προκάλεσε διαμαρτυρίες από Γερμανούς οπαδούς που φοβούνται την άνοδο των τιμών των εισιτηρίων και την απώλεια επιρροής, αλλά οι νομικές προκλήσεις και τα κενά που εκμεταλλεύονται οι μεγιστάνες της Red Bull GmbH και SAP SE αναγκάζουν να υπάρξει μια επανεξέταση στο ζήτημα.

    Σε αντίθεση με τα περισσότερα επαγγελματικά αθλήματα, οι γερμανικές ομάδες ποδοσφαίρου ελέγχονται γενικά από ενώσεις που αποτελούνται από μέλη τα οποία πληρώνουν συνδρομή, και όχι από επενδυτές.

    Οι 36 ομάδες των δύο πρώτων κατηγοριών της χώρας συναντώνται την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη για να συζητήσουν πιθανές αλλαγές στον κανόνα 50 + 1 της Bundesliga, σύμφωνα με τον οποίο η μητρική ένωση πρέπει να κατέχει πάνω από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου μιας ομάδας.

    Η διοργανώτρια αρχή είπε τον περασμένο μήνα ότι ήρθε η ώρα «να σκεφτούμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, ενώ προσπαθούμε να προστατέψουμε τις αρχές της γερμανικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας».



    ΣΧΟΛΙΑ