• Big Story

    Folli Follie: Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών για Βαρθαλίτη και Μπεγιέτη

    • NewsRoom
    Folli Follie


    Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών ζητά με βούλευμά του τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων των κ.κ. Βαρθαλίτη και Μπεγιέτη. Ο κ. Βαρθαλίτης είναι ο ορκωτός λογιστής της Ecovis που υπέγραψε τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου Folli Follie για το 2017 και ο κ. Μπεγιέτης ο CFO της FF Sourcing Group, της θυγατρικής του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ που ενσωμάτωνε τις ασιατικές δραστηριότητες.

    Τη δέσμευση ζήτησε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση. Το βούλευμα απεστάλη σήμερα στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε χρηματιστηριακές εταιρείες, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για το «πάγωμα» των λογαριασμών των δύο εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης Folli Follie.

    Το αίτημα του εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με «παραποιημένα οικονομικά στοιχεία από την Ασία» που φέρεται να έστελνε ο CFO, τα οποία ενέκρινε και ενσωμάτωνε ο ορκωτός λογιστής.

    Σε ό,τι αφορά τον Γεώργιο Βαρθαλίτη, ορκωτό ελεγκτή λογιστή της ελεγκτικής εταιρείας με την επωνυμία «ECOVIS VNT AUDITING SA», σημειώνεται ότι «πιστοποίησε κατόπιν ελέγχου την ορθότητα και ειλικρίνεια των ετήσιων ισολογισμών των ετών 2016 και 2017 της εισηγμένης εταιρείας FOLLI FOLLIE», ενώ «ο Ιωάννης Μπεγιέτης με την ιδιότητα του CFO (chief financial officer) APAC της FOLLI FOLLIE, δηλαδή με την ιδιότητα του επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της FOLLI FOLLIE στην Ασία και τον Ειρηνικό πιστοποίησε την ορθότητα και ειλικρίνεια των ετήσιων ισολογισμών των ετών 2016 και 2017 της εταιρείας με την επωνυμία «FF GROUP Sourcing Limited».

    Στο βούλευμα αποκαλύπτεται ότι το πόρισμα που υπέβαλε η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου) μας υπέβαλε την από 19/10/2018 έκθεση της «επιβεβαιώνει ότι οι ισολογισμοί της FOLLI FOLLIE των ετών 2016 και 2017 είναι ‘πεποιημένοι’»

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Βούλευμα «εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι πρόκειται για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύτηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρίας, προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση».

    «Επομένως με βάση το μέχρι σήμερα διαθέσιμο υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης, το οποίο προέρχεται αφενός από την Εποπτική Αρχή των Εισηγμένων Εταιριών και την ΕΑΤΕ, αφετέρου από το προσωρινό έστω πόρισμα τρίτης ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρίας (σ.σ. Alvarez & Marsal) υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρία όχι μόνο για τα έτη 20016 και 2017 αλλά με μεγάλη βεβαιότητα επί σειρά ετών, δηλαδή κατ’ εξακολούθηση, δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεών της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές, αλλά και στις Εποπτικές Αρχές, μία παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

    Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του ΔΣ προκύπτει ότι στις 5-9-2017 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας FOLLI FOLLIE συνολικής αξίας 23.000.000 ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση, πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια, μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε, ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημιά χιλιάδων ευρώ».

    Το βούλευμα συνεχίζει: «Κατ ακολουθία των ανωτέρω «υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι πράγματι οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις των ετών 2016 και 2017, που πιστοποίησε ο Γ. Βαρθαλίτης και συμπεριελάμβαναν οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας «FF GROUP Sourcing Limited», που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και πιστοποίησε ο Ιωάννης Μπεγιέτης, τις οποίες στη συνέχεια ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας FOLLI FOLLIE στη συνεδρίασή του της 24.5.2018 και δημοσιοποίησε στο επενδυτικό κοινό περιελάμβαναν ανακριβείς πληροφορίες τόσο για τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας (ως προς τα οποία οι βασικοί μέτοχοι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυτής δεν προσκόμισαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επαρκή στοιχεία) όσο και ως προς τον κύκλο εργασιών (πωλήσεις, έσοδα και κέρδη)».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Καμένο χαρτί» η Folli Follie, λέει η αγορά – Δυσοίωνο το μέλλον

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς έσκασε η «κανονιά» των 380 εκατ. ευρώ για τους ομολογιούχους των Folli Follie



    ΣΧΟΛΙΑ