• Business

    Εθνική Τράπεζα: Αποφασίζει το Nomination Committee σε ποιον θα δώσει το «δαχτυλίδι» του CEO

    Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Η ώρα της κρίσης στην Εθνική Τράπεζα για τον διευθύνοντα σύμβουλο έφτασε. Συνεδριάζει σε λίγη ώρα το Nomination Committee της Eθνικής και θα πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα ποιος από τους δύο υποψήφιους – που περιλαμβάνονται στη short list της Egon Zehnder- θα είναι ο τραπεζίτης που θα αναλάβει να «τρέξει» στη νέα εποχή την ιστορικότερη ελληνική τράπεζα.

    Τη Δευτέρα η επιλογή του Nomination Committee, θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο είναι βασικός μέτοχος της Εθνικής με ποσοστό 40,36%. Τυχόν εμπλοκή, ανάμεσα στη επιλογή του ΤΧΣ και του Nomination Committee, αν δηλαδή είναι διαφορετικά τα πρόσωπα που θα προκρίνουν, οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Μόνο τυχαία δεν είναι η ανακοίνωση του ΤΧΣ προχθές Τετάρτη, στην οποία ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τη διαδικασία εκλογής του νέου διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το θεσμικό του ρόλο και όπως ορίζεται από το νόμο. Ακόμη σε αυτή την ανακοίνωση ανέφερε ότι περιμένει από την Επιτροπή Αξιολόγησης μια σαφή περιγραφή της διαδικασίας και των μέχρι τώρα ενεργειών της.

    Ο τραπεζίτης που θα επιλεγεί θα πρέπει επίσης να λάβει την έγκριση από τον SSM. Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας, έχει ήδη ενημερωθεί για τους δύο τραπεζίτες που διεκδικούν τη θέση και καθώς τηρούν τα κριτήρια που ορίζονται δεν πρόκειται να εγείρει αντιρρήσεις, όποια και αν είναι η επιλογή.

    Ωστόσο τραπεζικές πηγές σημειώνουν  με έμφαση ότι για να περάσει η Εθνική στη νέα εποχή και για να «τρέξει» με επιτυχία το νέο της στρατηγικό σχέδιο θα πρέπει ο νέος CEO να είναι «συμβατός» με τον κ. Κώστα Μιχαηλίδη πρόεδρο της Εθνικής ο οποίος παρότι δεν είναι εκτελεστικός έχει λόγο στις αποφάσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι σημαίνει για την Εθνική Τράπεζα η αναβάθμιση του Καλυμμένου Ομολόγου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tα λεφτά του Fortress στην μάχη του Ελλάκτωρα και το νέο πρόσωπο της Εθνικής Τράπεζας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Nordea: Πώς η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας αποδεικνύει πως τα καλυμμένα ομόλογα είναι πλέον πιο ασφαλή από τα κρατικά



    ΣΧΟΛΙΑ