• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Πώς «κάηκαν» τα 39 εκατ. ευρώ του Σταύρου Ψυχάρη στο χρηματιστήριο

    Σταύρος Ψυχάρης. Τέως Επικεφαλής ΔΟΛ


    «Αν είσαι το αμόνι κάνε υπομονή. Αν όμως είσαι το σφυρί, τότε χτύπα», λέει μια από τις πιο αντισυμβατικές… στρατηγικές επιβίωσης, μέσα στο σκληρό περιβάλλον των επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Ενίοτε και των προσωπικών δοκιμασιών.

    Σε ηλικία 72 ετών σήμερα, ο Σταύρος Ψυχάρης δεν είναι πια σε θέση να λειτουργήσει σαν το… βαρύ σφυρί, όπως συχνά-πυκνά συνέβαινε στα χρόνια της μιντιακής και όχι μόνο, παντοδυναμίας του. Καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, το… αμόνι και η συνακόλουθη υπομονή, φαίνεται να είναι μονόδρομος για τον άλλοτε κραταιό εκδότη .Δεν έχει άλλωστε την «πολυτέλεια» ούτε και το περιθώριο για εναλλακτικές επιλογές, σύμφωνα με τη δική του θέληση. Μοιάζει να είναι στη θέση των ανήμπορων Ρωμαίων, που πριν από…24 αιώνες άκουσαν το εξόχως αμοραλιστικό «ουαί τοις ηττημένοις» από τον κατακτητή τους, Γαλάτη στρατηγό Βρέννο.

     Με θρυμματισμένο πλέον το βάθρο του ισχυρού παράγοντα, ο Σταύρος Ψυχάρης, καιρό τώρα, αντιμετωπίζει βροχηδόν τις δύσκολες καταστάσεις . Η δικαστική του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα αθετημένα δάνεια του ΔΟΛ, η δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών, η ποινή για τις «τρύπες» στα «πόθεν έσχες», η εκποίηση της βίλας του στο Πόρτο Χέλι, ο πλειστηριασμός του ακινήτου στο Κολωνάκι, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλανίζουν, συνιστούν μια αφόρητα πιεστική καθημερινότητα. Σε αυτήν την αλυσίδα των προβλημάτων, ήρθε να προστεθεί ένας ακόμη κρίκος. Αναγόμενος στην υπόθεση με τις μετοχές του «Κέκροπα» που λόγω χρεών του πρώην εκδότη κατέληξαν πριν από δύο βδομάδες στην πιστώτρια τράπεζα Alpha Bank. Με τον τρόπο αυτό έπεσαν οι τίτλοι τέλους σε μια υπόθεση με μακροχρόνιο παρασκήνιο και στριφογυριστές διαδρομές επενδυτικών κεφαλαίων, στην πορεία των οποίων… κάηκαν 39 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια μεγάλη ζημιά που φορτώθηκε στο χαρτοφυλάκιο Ψυχάρη και τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει φωταγωγηθεί επαρκώς. Αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα αν πρόκειται για ένα πραγματικό οικονομικό Βατερλό του Σταύρου Ψυχάρη στο χρηματιστήριο ή αν οι ζημιές συνιστούν μια ιδιότυπη και λογιστικού χαρακτήρα κεφαλαιακή απώλεια.

    Όλα αυτά με φόντο την εταιρία «Kέκροψ». Την αρχαιότερη ελληνική εταιρία ανάπτυξης ακινήτων, που από ένα περιφερειακό «χαρτί» ήσσονος σημασίας εξελίχθηκε σε μία από τις πιο εμβληματικές μετοχές-φούσκες μέσα στη φρενίτιδα του 1999 και στη συνέχεια έμελλε να μεταβληθεί σε ένα πραγματικό … κενοτάφιο επενδυτικών κεφαλαίων. Δοκιμάζοντας όμως τον τελευταίο καιρό, να μπεί σε μια πιο ορθολογική επιχειρηματική τροχιά. Στη συγκεκριμένη εταιρία, την πόρτα εισόδου για τον Σταύρο Ψυχάρη την άνοιξε ο κουμπάρος του Σωκράτης Κόκκαλης, που είναι ο νονός της κόρης του πρώην εκδότη.

     Το ευρώ έρχεται ο Ψυχάρης μπαίνει

    Το ρολόι του χρόνου κάνει στροφή και γυρίζει πίσω. Στις 6 Φεβρουαρίου του 2002. Σχεδόν πέντε βδομάδες από την κυκλοφορία του ευρώ στη χώρα μας. Την ημέρα αυτή ο Σωκράτης Κόκκαλης κοινοποιεί την πώληση του 21,45% των μετοχών της «Κέκροψ», στην οποία κατείχε τότε ποσοστό που άγγιζε το 43%. Τα «χαρτιά» ήταν στην  Intrapar. Τότε προσωπική επενδυτική εταιρία του μεγαλοεπιχειρηματία, η οποία πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 9,7 εκατ. ευρώ, σε θυγατρική του ομίλου της Ιντρακόμ.

    Η χρηματιστηριακή συναλλαγή για το «πακέτο» του «Κέκροπα» έγινε από τη Alpha Finance, θυγατρική της Alpha Bank. Πουλήθηκαν, όπως ανέφερε η χρηματιστηριακή, 708.150 μετοχές, έναντι 56,70 ευρώ η μία. Κάτι που σημαίνει ότι το συνολικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 40,15 εκατ. ευρώ. Όταν η τρέχουσα αγοραία αξία της μετοχής βρίσκεται τώρα στα (αναπροσαρμοσμένα) επίπεδα των 1,36 ευρώ, έχοντας ενισχυθεί μάλιστα κατά 173% το τελευταίο εξάμηνο.

    Το «πακέτο» του 21,45% των μετοχών εξαγοράστηκε από την εταιρία Enfield Properies Limited. Έκτοτε μεσολάβησε ένα μακρύ διάστημα σιγής. Ώσπου, στις 16 Δεκεμβρίου του 2008, η επενδυτική Enfield προχώρησε σε παύση εργασιών και λύση της. Τότε αποκαλύφθηκε ότι οι μετοχές της «Κέκροψ» πέρασαν από την επενδυτική εταιρία στον φυσικό τους δικαιούχο. Τον Παναγιώτη Ψυχάρη, πρωτότοκο γιό τού Σταύρου Ψυχάρη. Μάλιστα στο παρελθόν ο Παναγιώτης Ψυχάρης είχε εργαστεί στην Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ για ένα διάστημα είχε χρηματίσει μέλος του Δ.Σ της «Κέκροψ».

    Από πού ήρθαν τα λεφτά;

    Όμως, το… ταξίδι για το συγκεκριμένο μετοχικό «πακέτο» είχε κι άλλον ένα σταθμό. Διότι τον Ιούνιο του 2013 πέρασε από τον γιό, στον έλεγχο του ιδίου του Σταύρου Ψυχάρη.

    Παραμένει άγνωστο το πώς χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά των μετοχών. Ήταν προσωπικά του κεφάλαια τα 40,15 εκατ. ευρώ; Αντλήθηκαν από λογαριασμούς που υπήρχαν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ή ήρθαν απ’ έξω; Χρησιμοποιήθηκαν δάνεια; Η πλευρά του Σωκράτη Κόκκαλη, προσέφερε κάποιου είδους στήριξη; Υπήρξε άραγε ή όχι κάποιας μορφής… χορηγία από τον επιχειρηματία προς τον πρώην εκδότη; Σε κάθε περίπτωση και καθώς τα ερωτήματα αυτά έχουν αναπόφευκτα… ρητορικό χαρακτήρα, εκείνο που μένει ως δεδομένο είναι αυτή καθ’ αυτή η χρηματιστηριακή συναλλαγή, με το συγκεκριμένο τίμημα σε μετρητά. Τουλάχιστον μέχρι της αποδείξεως του εναντίου.

    Είναι πάντως χαρακτηριστικό της ηγεμονικής παρουσίας Ψυχάρη, τα όσα ακούστηκαν το καλοκαίρι του 2016 στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. «Με τι εγγυήσεις πήρατε τα δάνεια για την αγορά των μετοχών του ΔΟΛ;» ρωτήθηκε ο γιος του Παναγιώτης που τότε ήταν διευθύνων σύμβουλος στην εκδοτική εταιρία. «Με… αέρα» ήταν η αφοπλιστική απάντησή του. Δείγμα του ισχυρού εκτοπίσματος που είχε το όνομα Ψυχάρης και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι η αγορά του μετοχικού «πακέτου» στον «Κέκροπα» έφτασε να αντιστοιχεί στο 70% της μεταγενέστερης εξαγοράς του ΔΟΛ, με 57,3 εκατ. δάνεια από Alpha Bank…

     Τον Αύγουστο του 2014 η «Κέκροψ» προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου συνολικού ύψους 3,96 εκατ. ευρώ. Ο Σταύρος Ψυχάρης ως φυσικό πρόσωπο, κατέβαλε 854.736 ευρώ για να διατηρήσει το ποσοστό του, που είχε διαμορφωθεί στο 21,58%. Ένα μήνα πριν, ο τότε εκδότης, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος», είχε συναντηθεί μυστικά με τον Αλέξη Τσίπρα όταν εκείνος βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Με τον Τσίπρα πλέον ως πρωθυπουργό, ο Ψυχάρης είχε και άλλη συνάντηση με την παρουσία αυτήν τη φορά και της περιβόητης… γάτας των Ιμαλαϊων.

    Του κύκλου τα γυρίσματα

    Τον περσινό Νοέμβριο έγινε και νέα αύξηση κεφαλαίου στην «Κέκροψ» ύψους 4,88 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη φορά ο Σταύρος Ψυχάρης δεν συμμετείχε. Άλλωστε, τα προβλήματα είχαν ήδη έρθει καλπάζοντας για τον άνθρωπο που επηρμένα είχε πιστέψει, ότι δεν θα έχανε ποτέ τον θρόνο του. Αγνοώντας ίσως «του κύκλου τα γυρίσματα που αναπαμό δεν έχουν». Αντί λοιπόν για την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, ο Ψυχάρης περιορίστηκε στην πώληση δικαιωμάτων, αξίας 55,6 χιλιάδων ευρώ. Έτσι, από τις εταιρικές μεταβολές που επήλθαν, η συμμετοχή Ψυχάρη στον «Κέκροπα» έφτασε να αφορά 1.424.560 μετοχές, μεταφραζόμενες σε ποσοστό 7,193%. Το δε συνολικό κόστος κτήσης για τη συμμετοχή αυτή, άγγιξε τα 41 εκατ. ευρώ.

    Στα τέλη του περασμένου Απριλίου, η συμμετοχή Ψυχάρη εκποιήθηκε από την Alpha Bank, καθώς οι μετοχές είχαν ενεχυριαστεί προς εξασφάλιση πιστώσεων του πρώην εκδότη. Χωρίς να έχει γνωστό το ύψος των πιστώσεων που καταφανώς αθετήθηκαν. Πλέον η τράπεζα κρατάει το 6,7% των μετοχών του «Κέκροπα» που πέρασαν στον έλεγχό της έναντι 1,81 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 100.000 «κομμάτια» πουλήθηκαν έναντι 152.000 ευρώ. Με συνέπεια η καθαρή ζημιά για το χαρτοφυλάκιο Ψυχάρη να ανέρχεται στα επίπεδα των 39 εκατ. ευρώ, αν από το κόστος κτήσης αφαιρεθεί η αξία των εκποιήσεων. Τούτο το χρήμα που κάηκε στο χρηματιστηριακό καμίνι, είναι σε τάξη μεγέθους 3,3 φορές περισσότερο σε σύγκριση με τα 11,75 εκατ. ευρώ που πήραν οι τράπεζες από των πλειστηριασμό της χλιδάτης βίλας Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι. Το Καβαφικό «απολείπειν ο θεός Αντώνιον» που καταλήγει με το «αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις» είναι ίσως εκείνο που αντικατοπτρίζει ευκρινέστερα τη σημερινή πραγματικότητα που βιώνει ο Σταύρος Ψυχάρης…



    ΣΧΟΛΙΑ