• Σχόλιο Αγοράς

    Μ. Χατζηδάκης: Θετικοί οιωνοί για το Χρηματιστήριο

    • NewsRoom

    Μάνος Χατζηδάκης. Beta Χρηματιστηριακή


    Χωρίς ιδιαίτερη μεταβλητότητα κινήθηκε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, υποστηριζόμενη κυρίως από την -απροσδόκητη ως προς την χρονική στιγμή- αναβάθμιση της Moody’s. Σε δεύτερο χρόνο οι πρώτες ανακοινώσεις της εταιρικής κερδοφορίας του 2017 (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Coca Cola και ΟΛΠ) είχαν θετικό αποτύπωμα στην αγορά ως προς τις προοπτικές της επόμενης χρήσης αλλά και το ύψος των διανεμόμενων μερισμάτων, αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Beta Χρηματιστηριακή.

    Η διαφαινόμενη επιτάχυνση στο μέτωπο βασικών αποκρατικοποιήσεων αποτέλεσε ένα τρίτο υποστηρικτικό στοιχείο ανεβάζοντας το ενδιαφέρον αφενός για τις εμπλεκόμενες εταιρίες αφετέρου για τα τιμήματα εξαγοράς. Ο Μάρτιος ξεκινά με μια ισχυρή παρακαταθήκη νέων που θα έχει μεγαλύτερο αντίκρισμα σε ενδιαφέρον και τζίρο. Ειδικά στο κομμάτι του τζίρου η υποχώρηση προς τα επίπεδα των 55 εκατ. ευρώ (μέση ημερήσια αξία συναλλαγών) συνδέεται και με την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ η οποία πάει πλέον για το επόμενο Eurogroup της 12ης Μαρτίου.

    Στο εξωτερικό μετά τα νέα για τον πληθωρισμό, στην Αμερική το βλέμμα στρέφεται στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 4 Μαρτίου. Αν και ως τώρα οι πρόσφατες βασικές εκλογικές αναμετρήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο δεν οδήγησαν σε διαλυτικές καταστάσεις, παρά τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύχθηκαν, η περίπτωση της Ιταλίας αντιμετωπίζεται από τις αγορές με περισσότερη επιφυλακτικότητα. H Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη με την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 133% και 267 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια (11% του ΑΕΠ). Επομένως, λόγω μεγεθών οι πολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν από τις εκλογές δεν θα περιοριστούν σε τοπικό επίπεδο, αλλά θα αποκτήσουν μια πιο συνολική επίπτωση στα ευρωπαϊκά θέματα και στις αγορές οι οποίες άρχισαν να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην αποτίμηση των ομολόγων των περιφερειακών οικονομιών της Ε.Ε. την εβδομάδα που πέρασε.

    Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε σχετικά σφιχτό εύρος διακύμανσης με διατηρώντας το “Status Quo” της προηγούμενης εβδομάδας. Από τις 6 Φεβρουαρίου η κίνηση της αγοράς πραγματοποιείται μεταξύ του κινητού μέσου των 30 και 50 ημερών οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα κανάλι που χρονικά συγκλίνει προς τις 845 μονάδες. Σε αυτό το κανάλι ο Γενικός Δείκτης δείχνει απρόθυμος για μια αποφασιστική κίνηση διαφυγής προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, με τους τζίρους να φθίνουν αποτυπώνοντας αυτή την απροθυμία. Η βραχυπρόθεσμη ουδετερότητα της τάσης αποτυπώνεται και στους ταλαντωτές οι οποίοι κινούνται στο μέσον της οθόνης χωρίς να δίνουν κάποια ένδειξη κατεύθυνσης μετά την γρήγορη αποφόρτιση τους.

    Συμπερασματικά, οι οιωνοί της επόμενης εβδομάδας παραμένουν θετικοί, καθώς η Αγορά δείχνει να έχει δυνάμεις «αντίστασης» στο αρνητικό διεθνές κλίμα οι οποίες αποτελούνται από καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

    Στις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Φεβρουάριος υπάρχουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις εντός και εκτός αγοράς.

    Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή του πρώτου σετ στοιχείων για τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια προς την ΕΚΤ.

    Την Δευτέρα (26/2) είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας όπου εκτός από την έγκριση των οικονομικών πεπραγμένων και του μερίσματος της χρήσης αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η έκθεση του Διοικητή στην οποία γίνονται αναφορές στις μακροοικονομικές εκτιμήσεις για το 2018.

    Την τελευταία ημέρα του μήνα θα λάβει χώρα η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI χωρίς αλλαγές στην σύνθεση των δεικτών ενισχύοντας τον συναλλακτικό όγκο. Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα λάβει χώρα η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου αρχικού ύψους 875 εκατ. ευρώ (προηγούμενη δημοπρασία 1,13%).



    ΣΧΟΛΙΑ