• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα ελληνικά ομόλογα

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Αρνητική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν αυτήν την εβδομάδα οι ελληνικοί επενδυτικοί τίτλοι, όπως φαίνεται τόσο από την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου όσο και από την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η απειλή εμπορικού πολέμου ενισχύει τις αποδόσεις των ομολογιακών τίτλων διεθνώς.

    Η αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιφυλακτικές έως και αρνητικές εκθέσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, οι οποίες επικεντρώνονται στο γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες και κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνεται στο 4,429% με άνοδο της τάξης του 3,7% από την Πέμπτη, όταν πριν μόλις μία εβδομάδα έδειχνε ικανή να προσεγγίσει ακόμη και επίπεδα κάτω του 4%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 5ετούς διαμορφώνεται στο 3,668% με άνοδο 3,9%.

    Αρνητικά στο κλίμα επέδρασαν οι ανησυχίες αναλυτών και επενδυτών για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποτυπώθηκαν στα roadshows της JP Morgan και της Morgan Stanley στο Λονδίνο, όσο και στο τελευταίο report της BofA Merrill Lynch η οποία συναντήθηκε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αβεβαιότητα γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, αν συνδυαστεί με τις ανησυχίες για νέες εντάσεις μεταξύ των Θεσμών με αιχμή τις ελληνικές τράπεζες μετά και την έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Ταμείο, οδηγούν σε έντονη μεταβλητότητα και σε στάση αναμονής τους επενδυτές, μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BofA Merrill Lynch: Γιατί «μαυρίζει» τις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στίγκλιτς: Η Κίνα δεν πρέπει να θεωρηθεί αδύναμη απέναντι στον «νταή» Τραμπ



    ΣΧΟΛΙΑ