• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακή επιστροφή στην άνοδο μετά τη χθεσινή ανάπαυλα

    μετοχές

    Χρηματιστήρια Ευρώπης


    Επιστροφή στους ανοδικούς ρυθμούς, μετά την ανάπαυλα της Τετάρτης, για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος με άλμα 10 μονάδων βρέθηκε ξανά πάνω από το όριο των 845 μονάδων.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο έπαιξαν οι μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας και ιδιαίτερα τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ. Την ίδια ώρα, σημαντική ήταν η βοήθεια που συνεχίζει να δίνει η πτώση στην απόδοση του ελληνικού  10ετούς ελληνικού ομολόγου το οποίο κινείται στο επίπεδο του 3,7%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006. Η απόδοση διετών ομολόγων υποχωρεί στο 1,42% και εκείνη των πενταετών στο 3,21%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 846,98 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,28%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 89,1 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 91,4 εκατ. μετοχές.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 1,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,56%.

    Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες Τραπεζών (4,11%) και Υγείας (+3,39%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες Κατασκευών (-1,19%) και Ταξιδίων (-0,82%).

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews που καταγράφει τις μεταβολές στην περιουσία βασικών μετόχων εισηγμένων εταιρειών, ο Prem Watsa κατάφερε να έχει τα μεγαλύτερα κέρδη της ημέρας, με 14,5 εκ. ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκε ο Ανδρέας Κανελλόπουλος που είδε τις απώλειες του να ανέρχονται σε 3,9 εκ. ευρώ.

    Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (52,9 εκατ. μετοχές) και της Eurobank (7,4 εκατ. μετοχές).

    Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (18,1 εκατ. ευρώ) και της Alpha Bank (10,3 εκατ. ευρώ).

    Ανοδικά κινήθηκαν 68 μετοχές, πτωτικά 44 και 123 παρέμειναν σταθερές.



    ΣΧΟΛΙΑ