Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

CVC: Νέο μέγα deal με την εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗ

CVC Capital Partners: Κατέθεσε προσφορά για το 49% της νέας μονάδας επιχειρηματικών υπηρεσιών της Telecom Italia

Αλεξ Φωτακίδης (CVC Capital)

Σε μια ακόμη «μέγα συμφωνία» προχωρά η CVC Capital στην ελληνική αγορά τροφίμων. Ύστερα από την απόκτηση της VIVARTIA, το αμερικάνικο κεφάλαιο αποκτά έμμεσα τον έλεγχο της ΔΩΔΩΝΗ και εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.

Ειδικότερα η CVC αποκτά την πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της SI Foods, βασικού μετόχου της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι ιδιοκτήτες της SI Foods παραμένουν ενεργοί μέτοχοι, διατηρώντας τη διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ, των θυγατρικών εταιρειών και των λειτουργιών της.

Η συμφωνία για την έμμεση απόκτηση της ΔΩΔΩΝΗ από τη CVC έρχεται να επιβεβαιώσει πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το Mononews.gr πριν από μερικές εβδομάδες, οι οποίες έκαναν λόγο για την εξαγορά του ελέγχου της ηπειρώτικης βιομηχανίας. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως η VIVARTIA και η ΔΩΔΩΝΗ θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά, κάτι που θα φέρει πολλαπλά οφέλη σε ΔΕΛΤΑ και ΔΩΔΩΝΗ.

Η ΔΩΔΩΝΗ, ηγέτιδα ελληνική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων και κορυφαία εταιρία σε πωλήσεις επώνυμης Φέτας ΠΟΠ. Iδιωτικοποιήθηκε το 2012 με την πώληση των μετοχών της στην SI Foods Ltd, έναν επιχειρηματικό επενδυτικό όμιλο στον οποίο μετέχει και η Lime Capital Partners Ltd.

Από την ιδιωτικοποίηση της έως σήμερα, οι πωλήσεις της ΔΩΔΩΝΗ έχουν διπλασιαστεί, με το 50% αυτών να προέρχεται από τη σημαντική ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού. Στην εταιρία εργάζονται πάνω από 600 εργαζόμενοι.

H CVC Capital Partners (“CVC”) αποτελεί ηγέτιδα συμβουλευτική και επενδυτική εταιρία σε διεθνές επίπεδο, με γραφεία σε 23 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Σήμερα, τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η CVC είναι επενδυμένα σε περισσότερες από 90 επιχειρήσεις παγκοσμίως και απασχολεί περισσότερους από 450.000 εργαζομένους.

Από το 2017 ως σήμερα, η CVC αποτελεί μια από τις πλέον δραστήριες επενδυτικές εταιρίες στην Ελλάδα, διαθέτοντας στελέχη με μόνιμη παρουσία στη χώρα μας και έχοντας επενδύσει ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Στις επενδύσεις της περιλαμβάνονται το Hellenic Healthcare Group, το e-travel, η Skroutz, η D-Marin, η Vivartia, καθώς και η πρόσφατα αποκτηθείσα Εθνική Ασφαλιστική.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το CVC, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 80 δισ. δολ. θεωρεί πως μέσα από τη συγκέντρωση της ελληνικής αγοράς μπορεί να δημιουργηθούν σχήματα ικανά να σταθούν επάξια στο διεθνή ανταγωνισμό και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη.

Ο κος Τom Seepers, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία που ξεκινάμε με την CVC, η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα μετασχηματισμού και προόδου της ΔΩΔΩΝΗ σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο, διατηρώντας την σταθερότητα και την ασφάλεια που προσφέρουμε τόσο στους εργαζομένους μας, όσο και στους προμηθευτές μας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τη CVC, αποκτούμε έναν ισχυρό συνεργάτη που εστιάζει στη δημιουργία βιώσιμης αξίας, μοιράζεται τις αρχές μας για βιώσιμη ανάπτυξη και θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της πορείας μας και στη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης της ΔΩΔΩΝΗ».

Στη συμφωνία συνέβαλαν συμβουλευτικά εκ μέρους της SIF οι εταιρίες KBVL, Ionian Capital και Εveda.

Διαβάστε επίσης:

Θ. Παπανικολάου: Πώς σχεδιάζει να «απογειώσει» τη Vivartia – Τα mega-deals που έρχονται

-CVC: «Βάζει» 75 εκατ. στην Vivartia για να στηρίξει Goody’s – Everest

-Εθνική Ασφαλιστική: Όλα έτοιμα για την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας