Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Η αύξηση των επιτοκίων σε ΕΕ και ΗΠΑ «γκρέμισαν» τον Stoxx 600 – Έχασε τις 400 μονάδες

Η αύξηση των επιτοκίων στην Fed, στην ΕΚΤ και σε κάποιες από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, δημιούργησαν πλήγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος με απώλειες κοντά στο 1%.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στα χαμηλά ημέρας με πτώση 1,8% που τον έφεραν έστω και οριακά κάτω από τις 400 μονάδες, με κλείσιμο στις 399,76.

Τι ανέφεραν οι αναλυτές

Μετά από μία σύντομη ανάπαυλα χτες οι δείκτες επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος με φόντο το μπαράζ νέων αυξήσεων επιτοκίων τις τελευταίες ώρες, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι ολοένα και πιο περιοριστική πολιτική θα στραγγαλίσει τα κέρδη των εταιρειών.

Η αρχή έγινε χτες στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όπου η Fed ανακοίνωσε την τρίτη διαδοχική γιγαντιαία αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης όπως προεξοφλούσε η αγορά, ενώ σήμερα ακολούθησαν στη Γηραιά ήπειρο η Βρετανία, η Ελβετία και η Νορβηγία.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,25% από 1,75%, ενώ προανήγγειλε και νέες αυξήσεις, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να αντιδρά “με ισχύ, όποτε κριθεί αναγκαίο” για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το δικό της κατά 75 μονάδες βάσης, στο 0,5% από -0,25%, στη δεύτερη μόλις αύξηση που πραγματοποιεί τα τελευταία 15 χρόνια και ανέφερε ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,25% από 1,75%, προαναγγέλλοντας “περαιτέρω αυξήσεις το Νοέμβριο”.

Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε στο -1,85% υποχωρώντας στις 12.531 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε επίσης 1,87% κλείνοντας στις 5.918 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 περιόρισε τις απώλειές του στο 1,08% ολοκληρώνοντας στις 7.159 μονάδες.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχώρησε στις 21.799 μονάδες με πτώση 1,07%, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που έχασε 1,24% και έκλεισε στις 7.774 μονάδες.

Διαβάστε επίσης

Απώλειες στην Wall Street μετά το μήνυμα Πάουελ για ύφεση

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Goldman Sachs: Χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη φέρνει η ενεργειακή κρίση