Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Ράιαν Κόεν: Ο δισεκατομμυριούχος-σύμβολο των meme μετοχών που γκρέμισε τη Bed Bath & Beyond κι αποχώρησε με κέρδη 189 εκατ. δολαρίων

Ryan Cohen (Wikimedia:commons)

Ο Ράιαν Κόεν τα τελευταία δύο χρόνια είχε εξελιχθεί σε ένα «σύμβολο» των μικροεπενδυτών, απέναντι στους «επαγγελματίες» επενδυτές της Wall Street. Ίσως γι’ αυτό η αποχώρηση του δισεκατομμυριούχου από τη meme μετοχή με την εκτόξευση 400% τις τελευταίες ημέρες να θεωρείται μια «μικρή προδοσία» από τους επενδυτές που τον ακολούθησαν.

Η meme μετοχή Bed Bath & Beyond κατέγραφε τις τελευταίες εβδομάδες ένα εντυπωσιακό ράλι, το οποίο πυροδοτήθηκε από μικροεπενδυτές, που προέρχονταν κυρίως από την πλατφόρμα του Reddit, Wall Street Bets.

Μία πλατφόρμα που και στο παρελθόν ανέδειξε τις meme μετοχές, οδηγώντας τες σε ξέφρενα ράλι και στη συνέχεια σε μία ακόμη πιο θεαματική πτώση.

H άνοδος και η πτώση

Η περασμένη Πέμπτη ήταν μια δύσκολη ημέρα για την Bed Bath & Beyond. Οι προσπάθειες των μικροεπενδυτών να την κρατήσουν σταθερή στο ράλι ανόδου είχαν πετύχει, παρά τους short-sellers, που καραδοκούσαν.

Η είδηση όμως ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ράιαν Κόεν θα πουλήσει το μερίδιό του, δηλαδή 9,45 εκατ. μετοχές, οδήγησε στο να κάνει άνοιγμα στη Wall Street με πτώση 20%.

Θεαματική ήταν η βουτιά που σημείωσε και την Παρασκευή χάνοντας πάνω από το 40% της αξίας της.

Η τραγική ειρωνεία για τους μικροεπενδυτές που στήριξαν τη μετοχή τις προηγούμενες εβδομάδες, ήταν ότι το ράλι ξεκίνησε όταν μαθεύτηκε στην κοινότητα του Wall Street Bets ότι ο Κόεν, τροφοδοτώντας τον  ενθουσιασμό τους.

Η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου, RC Ventures, αγόρασε εκατομμύρια μετοχές στα μέσα Ιανουαρίου για 121,2 εκατ. δολάρια.

Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα πούλησε όλο το μερίδιό της για 189,3 εκατ. δολάρια. Το κέρδος της έφτασε τα 68,1 εκατ. δολάρια, δηλαδή 56% από μία επένδυση που δεν κράτησε πάνω από επτά μήνες.

Μια ημέρα πριν «σκάσει» η είδηση ότι ο δισεκατομμυριούχος που τροφοδότησε το ράλι της μετοχής αποχωρεί, οι επενδυτές αγόρασαν μέσα σε ένα 24ωρο 58,2 εκατ. δολάρια μετοχών.

Οι καθαρές αγορές σε διάστημα τριών εβδομάδων ανήλθαν σε 229,1 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Vanda Research.

Κόεν: Από την αφάνεια, «ήρωας» των meme stocks

Ο Κόεν γεννήθηκε στο Μοντρεάλ και ίδρυσε μια εταιρεία, την Chewy, την οποία πούλησε για 3,35 δις δολάρια στην ανταγωνιστική PetSmart.

Ο ίδιος έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας παρά την επιτυχημένη επιχειρηματική του πορεία.

Το 2021 όμως, η φρενίτιδα για τις meme μετοχές, και ιδίως για αυτή της GameStop, της εταιρείας στην οποία τότε ήταν πρόεδρος, τον ανέδειξε σε ένα σύμβολο για πολλούς μικροεπενδυτές.

Έναν Δαυίδ ενάντια στον Γολιάθ της Wall Street.

O ίδιος πυροδότησε αυτό τον «μύθο» με κάποια βιτριολικά tweets τους για τους υψηλόμισθους CEOs της Wall Street, κερδίζοντας όλο και περισσότερο τη στήριξη των μικροεπενδυτών, «θαμώνων» της WallStreetBets.

Η αποχώρησή του αφήνει εκτεθειμένους όλους αυτούς τους επενδυτές που πλέον χάνουν εκατομμύρια, από τη κατάρρευση της μετοχής.

«Μερικές φορές όταν τα πράγματα φαίνονται πολύ εύκολα και βλέπεις ένα ράλι το οποίο δεν έχει κανένα προφανή λόγο να γίνει αυτό δεν είναι σημάδι για να συμμετέχεις. Αυτό είναι σημάδι για φύγεις» δήλωσε ο Greg Taylor, επικεφαλής επενδύσεων στην Purpose Investments. «Αυτό πρέπει να είναι το μάθημα σε οποιονδήποτε θέλει να ξεφύγει από αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Μέσα σε μία ώρα τα crypto «έχασαν» 220 εκατ. δολάρια – 8,3% πτώση για το Bitcoin