Visionaries

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand

Έχει στο ενεργητικό του την κεφαλαιακά μεγαλύτερη εισαγωγή εταιρείας στο χρηματιστήριο που έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο πολυμήχανος Δημήτρης Ανδριόπουλος, ιδρυτής, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, πέρασε τον Ιούλιο της περσινής χρονιάς το κατώφλι του αθηναϊκού  «ναού του χρήματος», αντλώντας επενδυτικά κεφάλαια 98 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση κέντρισε εξαρχής το ενδιαφέρον ισχυρών χαρτοφυλακίων, ανάμεσα στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν το family office της Μαριάννας Λάτση και το fund του George Elliott, που τοποθέτησαν 25 εκατ. ευρώ, ως cornerstone investors, στην πολλά υποσχόμενη εταιρεία.

Η Dimand ξεκίνησε το 2002 με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 160.000 ευρώ. Είκοσι χρόνια μετά, η αλματωδώς αναπτυσσόμενη εταιρεία έχει φτάσει να αποτιμάται χρηματιστηριακά σε επίπεδα άνω των 250 εκατ. ευρώ. Ενώ στο 9μηνο του 2022 το συνολικό χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει και διαχειρίζεται ο όμιλος (μέσω της εταιρείας, θυγατρικών και κοινοπραξιών) διέθετε 19 επενδυτικά έργα. Σε αστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, με χρήσεις γραφείων, logistics, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολυτελών κατοικιών καθώς και μικτών χρήσεων, με τη συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) να ανέρχεται στα 826,2 εκατ. ευρώ.

Επιδραστικός όσο λίγοι στο τομέα της αξιοποίησης ακινήτων, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος είναι εξοικειωμένος στην αναμέτρηση με τα δύσκολα. «Έχω μεγαλώσει σε λιμάνι και έμαθα το καράβι να το πηγαίνω με 8-9 μποφόρ», λέει. «Η Dimand “έφτιαξε μέταλλο” στις κρίσεις, αντιμετωπίσαμε ήδη πέντε με επιτυχία και πάμε παραπέρα».

Ο ίδιος ξεκίνησε τη δαιδαλώδη επαγγελματική του διαδρομή από υπάλληλος στα McDonald’s για να φτάσει μετά από λίγα χρόνια να διατελέσει στέλεχος στον όμιλο Κόκκαλη (Intradevelopment) και στον Ελλάκτωρα (Reds) και πλέον να ηγείται μιας εισηγμένης που, μέσω της ανάπτυξης ακινήτων, αλλάζει τη φυσιογνωμία ολόκληρων περιοχών.

Το πιο σπουδαίο deal στην 20ετή πορεία της το πέτυχε το 2022 όταν, σε κοινοπραξία με τις Premia και EBRD, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το project Skyline της Alpha Bank, αξίας μισού δισ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας, η κοινοπραξία με μεγαλύτερη μέτοχο τη Dimand θα συμμετέχει με 65%, περιέρχονται σχεδόν 570 ακίνητα.

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος είδε και αξιοποίησε ευκαιρίες στην Ομόνοια, όπου λειτουργεί από το περσινό καλοκαίρι το πρώτο «πράσινο» ξενοδοχείο που ανέπτυξε και μάλιστα υπό την ομπρέλα της Marriott. Στη ίδια περιοχή, παίρνει ξανά ζωή το ιστορικό Μινιόν που έχει ξεκινήσει να ανακατασκευάζεται.

Πέραν τούτων, δρομολογείται η ανάπλαση του εργοστασίου της Softex, στη Θεσσαλονίκη θα ανακατασκευαστεί το επίσης ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα της Φιξ, ενώ έργα γραφείων στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπως αυτά που στεγάζουν την Cosmote TV, την Kaizen Gaming, προσεχώς την PwC, έχουν την υπογραφή του.

Επίσης, μεταξύ των άλλων, η Dimand ολοκλήρωσε πέρσι την υποστήριξη και παρακολούθηση της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα