Leaders

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ)

Ο Μιχάλης Αργυρού, σιωπηρά αλλά αποτελεσματικά από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), είναι η ήρεμη δύναμη στο παρασκήνιο των Eurogroup.

Με τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις των Euro Working Group, στις οποίες μαζί με τους ομολόγους του προετοιμάζουν τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών -των γνωστών Eurogroup- όπου λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, εργάζεται για την επίτευξη των οικονομικών επιδιώξεων της ελληνικής οικονομίας.

Βαθιά τεχνοκράτης, αλλά με ισχυρό πολιτικό κριτήριο είναι εκείνος που ιχνηλατεί τις εκάστοτε ισορροπίες που διαμορφώνονται στα ευρωπαϊκά όργανα. Προετοιμάζει με τις εισηγήσεις του τις γραμμές άμυνας και την στρατηγική για τις τελικές μάχες στις συνόδους, ως ένα πολύτιμο μέλος του επιτελείου του Χρήστου Σταϊκούρα.

Η ομάδα του ΣΟΕ, βυθισμένη στους αριθμούς και τα χρηματοοικονομικά μοντέλα, μπορεί να φαντάζει στους περισσότερους ότι είναι ένα βασίλειο… “ψυχρών” οικονομικών μηχανισμών.

Ωστόσο, μέσα από αυτές τις διεργασίες προκύπτουν πολύτιμα συμπεράσματα και αποκαλύπτονται τα περιθώρια που υπάρχουν στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι εισηγήσεις για τα τελικά μέτρα που λαμβάνονται σε κρίσιμες οικονομικές συγκυρία. Όπως ήταν για παράδειγμα η διαχείριση της πανδημίας, αλλά και η ενεργειακή κρίση.

Σε αυτό το πεδίο ο Μιχάλης Αργυρού, είναι επιφορτισμένος με το δύσκολο έργο της οικονομικής «διπλωματίας» στο «πεδίο μάχης» των Βρυξελλών, προκειμένου με την κατάλληλη προεργασία να δοθεί το στίγμα στην ελληνική ηγεσία, για τις τάσεις και τις «συμμαχίες» ενόψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

Τα τελευταία τρία χρόνια το feedback αυτό ήταν εξαιρετικά πολύτιμο, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν και των πολύ σημαντικών αποφάσεων που λήφθηκαν, με αποκορύφωμα την σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σήμερα με την ενεργειακή κρίση να μαίνεται και την Ευρώπη να μην έχει ακόμη χαράξει ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης, τα όσα λέγονται εντός ευαίσθητων οργάνων όπως είναι το EWG έχουν ιδιαίτερη σημασία. Επηρεάζουν πολύ περισσότερο από όσο είναι ίσως ορατό, την πορεία της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων πολιτών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Μιχάλης Αργυρού, είναι σε διαρκή επαφή και με τις αγορές και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε, με τους εκπροσώπους των οποίων περνά αρκετό καιρό κατά τις επισκέψεις τους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ελέγχων της ελληνικής οικονομίας.

Επηρεασμένος από τον αγγλοσαξονικό τρόπο σκέψης, έχοντας κάνει καλές σπουδές αλλά και εργαστεί επί σειρά ετών στην Αγγλία, ο εκ της θέσεώς του επιδραστικός Μιχάλης Αργυρού το πλέον σίγουρο είναι πως ακολουθεί στρατηγική to the point. Επιχειρηματολογεί με σθένος, εντός και εκτός συνόρων, για τα ισχυρά στοιχεία της οικονομίας και κάνει προτάσεις για τα όσα πρέπει να διορθωθούν.

Μια δύσκολη ισορροπία, που ωστόσο μέχρι τώρα αποφέρει καρπούς.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα