Leaders

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Επιχειρηματίας

Σε βάθος μισού αιώνα εκτείνεται η πολυσυζητημένη παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη στο επιχειρηματικό τοπίο της χώρας.

Επιδραστικός όσο λίγοι, δεν συνηθίζει να περιμένει μόνο τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να κινηθεί. Πολλές φορές τις δημιουργεί ο ίδιος. Ανακατεύοντας την τράπουλα με έναν τρόπο που εκείνος επινοεί. Και η αλήθεια είναι ότι τη διάρκεια της περσινής χρονιάς την… παρα-ανακάτεψε.

Πωλήσεις θυγατρικών -«ασημικών» του ομίλου της Ιντρακόμ– κεφαλαιακές αυξήσεις αλλά και τολμηρά βήματα με φόντο την Ιντραλότ έδωσαν το στίγμα των εξελίξεων. Με τον 84χρονο Σωκράτη Κόκκαλη, που ανήκει στο αμφίσημο ζώδιο των Διδύμων, να επανατοποθετεί τα του επιχειρηματικού του οίκου. Έχοντας ως άξονα όχι μόνο τις απαιτήσεις που γεννούν οι νέες προκλήσεις των καιρών, αλλά και την “επόμενη μέρα” στην διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας.

Η Ιντρακόμ αλλάζει πλέον σελίδα και από εμβληματική, τεχνολογική ναυαρχίδα αρχικά (και στη συνέχεια εταιρεία συμμετοχών) του Ομίλου Κόκκαλη, μετεξελίσσεται σε αμιγώς επενδυτικό σχήμα. Ακολουθώντας τα βήματα της νέας οικονομικής πραγματικότητας, που ο επιχειρηματίας χαρακτήρισε… χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό.

Με εναρκτήριο λάκτισμα την πώληση της Intrasoft, σειρά πήρε η επίσης θυγατρική Ιντρακάτ, που πέρσι άλλαξε χέρια 35 χρόνια μετά από την ίδρυσή της.

Το 31,7% των μετοχών της εκχωρήθηκε στο σχήμα των Μπάκου-Καϋμενάκη, Εξάρχου, από το οποίο η μητρική Ιντρακόμ εισέπραξε 70,2 εκατ. ευρώ. Λίγο νωρίτερα όμως η ίδια είχε εισφέρει 18,9 εκατ. ευρώ στην κεφαλαιακή αύξηση της τεχνικής και ενεργειακής εταιρείας. Στην οποία η Ιντρακόμ εξακολουθεί να κατέχει το 5,09%, που την οδηγεί σε εισφορά περίπου 5,1 εκατ. ευρώ στη νέα ΑΜΚ.

Ελεγχόμενη κατά 26,9% από τον Σωκράτη Κόκκαλη, η Ιντρακόμ διαθέτει πλέον ισχυρή κεφαλαιακή δύναμη πυρός, που πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω με την δρομολογημένη πώληση της Ιντρακόμ Defence. Στο νέο της ξεκίνημα ως επενδυτική εταιρεία τα δικά της και τα μοχλευμένα κεφάλαια θα είναι της τάξεως του μισού δισ. ευρώ.

Πρόσφατα η Ιντρακόμ προχώρησε σε απόσχιση του κλάδου των ακινήτων (αποτιμώμενης αξίας 63,3 εκατ. ευρώ) με στόχο να πετύχει τη βέλτιστη αξιοποίησή τους, μέσω της νέας θυγατρικής. Παράλληλα δημιουργήθηκε και μια νέα εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών, εκκινώντας με κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ και εστιάζοντας την προσοχή της στους επενδυτικούς τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας.

Το τιμόνι της Ιντρακόμ Ventures θα το κρατά ο γιος του γερόλυκου στο επιχειρείν, Ντίνος Κόκκαλης. Ενώ θέση αντιπροέδρου έχει και ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. ΓιΟς της Ελένης Κόκκαλη από τον πρώτο της γάμο.

Πολύπλευρη κινητικότητα όμως αναπτύχθηκε και στο “μέτωπο” της Ιντραλότ, που έχει τη δική της ξεχωριστή παρουσία στον επιχειρηματικό χάρτη.

Στην αύξηση κεφαλαίου των 129,2 εκατ. ευρώ ο Σωκράτης Κόκκαλης τοποθέτησε “φρέσκο χρήμα” 45,7 εκατ. φτάνοντας να κατέχει το 32,42%. Η ΑΜΚ έφερε ως στρατηγικό εταίρο το νεοϋρκέζικο fund Standard General του νοτιοκορεατικής καταγωγής Σου Κιμ, που με καταβολή 70,9 εκατ. ευρώ απέκτησε τη μετοχική πρωτοκαθεδρία με ποσοστό 32,9%.

Καθώς ο Σωκράτης Κόκκαλης κατάφερε να λύσει και τον «γρίφο» των ομολογιακών δανείων, επόμενο βήμα είναι η (εν ευθέτω χρόνω) εισαγωγή στη Wall Street της αμερικανικής θυγατρικής της Ιντραλότ.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα