Pioneers

ΒΥΡΩΝ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert

Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ο Κωνσταντινουπολίτης Βύρων Νικολαΐδης είναι ο ιδρυτής της PeopleCert. Μίας ταχυδυναμικά αναπτυσσόμενης εταιρείας πιστοποίησης δεξιοτήτων και υπηρεσιών, με έδρα την Ελλάδα, με έντονα διεθνοποιημένη δραστηριότητα, ικανής να ταράζει τα νερά στο επιχειρείν. Το απέδειξε αυτό προχωρώντας στη μεγάλη εξαγορά της Axelos, έναντι 450 εκατ. ευρώ, γεγονός που διαφοροποίησε άρδην την αποτίμηση της PeopleCert. Η αξία της ήταν αρχικά μικρότερη εκείνης που εξαγόρασε, αλλά εν τέλει έφτασε να τιμολογείται πάνω από ένα δισ. δολάρια, συνιστώντας των πρώτο ελληνικό μονόκερο με τον δημιουργό του, Βύρωνα Νικολαΐδη, να κατέχει το 80% των μετοχών.

Η εταιρεία, έχοντας ως όπλο την τεχνολογία, παρέχει πιστοποιήσεις για επαγγελματικές δεξιότητες σε 500 διαφορετικά γνωστικά πεδία. Διενεργεί εκατομμύρια εξετάσεις σε 216 χώρες και σε 25 γλώσσες, συνεργαζόμενη με κρατικούς φορείς και οργανισμούς ανά τον κόσμο, όπως για παράδειγμα NASA και CIA, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και άλλες εταιρικές οντότητες παγκόσμιας εμβέλειας ( Deutsche Bank, IBM, Moody’s, Lloyds Bank, Microsoft, Coca-Cola είναι ορισμένες εξ αυτών).

Το 2022 η PeopleCert ενσωμάτωσε πλήρως την σημαντική εξαγορά της Axelos και ο διεθνής οίκος Fitch την αναβάθμισε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τόσο για τους τίτλους που εξέδωσε για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, όσο και για την ίδια την εταιρεία. Με τον Βύρωνα Νικολαΐδη να δηλώνει: «Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση σε λιγότερο από το μισό χρόνο και σταθεροποιηθήκαμε σε υψηλότερο σημείο από ότι σχεδιάζαμε. Αυτό έφερε και την αναβάθμιση από τη Fitch σε μια εποχή που μόνο το 2% των αξιολογήσεων είναι θετικές, το 17% είναι στα ίδια, και το 81% είναι υποβαθμίσεις».

Τα επόμενα σχέδιά του αφορούν τη συνεχή επέκταση και ανάπτυξη της PeopleCert, αλλά και την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που της δίνει η Axelos, στην οποία ανήκει το πρότυπο ITIL για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε εταιρείες και κράτη σε όλο τον κόσμο.

Το πρότυπο ITIL είχε αναπτύξει η αγγλική κυβέρνηση για την ίδια και το έχουν υιοθετήσει 50.000 εταιρείες και 800 κυβερνητικοί οργανισμοί. Είναι ο βασιλιάς του IT Operation και Digital Transformation και όποιος το υιοθετεί μπαίνει γρήγορα και αποτελεσματικά στον ψηφιακό του μετασχηματισμό.

Η PeopleCert προσφέρει τα πρότυπα και τις πιστοποιήσεις των δεξιοτήτων που απαιτούνται για τους εργαζόμενους και η μεγάλη ζήτηση για αυτά εξασφαλίζει τη σταθερά ανοδική πορεία της.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας είναι 40% τα τελευταία δέκα χρόνια, και παρότι έχει πια μεγαλώσει, στόχος είναι να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, πραγματοποιώντας κάθε χρόνο και νέες εξαγορές.

«Τον στόχο αυτό θα τον πετυχαίνουμε με 30% από οργανική ανάπτυξη 10% από εξαγορές. Έχουμε μια μακροσκελή λίστα υποψήφιων εταιρειών προς εξαγορά», έχει αναφέρει ο Βύρων Νικολαΐδης. Ο επιχειρηματίας είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS) προερχομένων από 32 χώρες.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα