Visionaries

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ

Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos

Εξήντα χρόνια πέρασαν από τότε που μπήκαν τα θεμέλια του πρώτου ξενοδοχείου της Sani στην Χαλκιδική, το οποίο και αποτέλεσε τον βατήρα για την εν συνεχεία θαυμαστή εξέλιξη. Φτάνοντας πλέον να συνθέτει τον ξενοδοχειακό όμιλο της Sani/Ikos, με αποτιμώμενη συνολική αξία (enterprice value) 2,3 δισ. δολαρίων.

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να προκύπτει με βάση την περσινή συμφωνία εξαγοράς του πλειοψηφικού μεριδίου από το κρατικό το κρατικό fund της Σιγκαπούρης (GIC). Γεγονός που αποτέλεσε το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό deal σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στην τριετή περίοδο της πανδημίας.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την GIC στον Όμιλό μας», δήλωσε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του Σταύρος, που είναι ιδρυτές του ομίλου, παραμένουν μέτοχοι σε αυτόν. Με τον Ανδρέα Ανδρεάδη να συνεχίζει να εκτελεί καθήκοντα CEO μαζί με τον Mathieu Guillemin.

Το mega deal, για το οποίο δεν ανακοινώθηκαν οι επιμέρους οικονομικές λεπτομέρειες, προβλήθηκε και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και έρχεται να συμβάλλει στην υλοποίηση του φιλόδοξου 5ετούς επενδυτικού πλάνου του Ομίλου.

Στην GIC μεταβίβασαν το μερίδιο τους οι Oaktree, Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE. Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που αποχώρησαν με υπεραξίες, είχαν τοποθετηθεί στον ξενοδοχειακό Όμιλο το 2015 (με τη συγχώνευση των Sani Resort και Ikos Resorts) συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αναπτυξιακή του πορεία.

Συστατικό στοιχείο της συμφωνίας ήταν και η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της Sani/Ikos ύψους 1 δισ. ευρώ. Ενώ σε αναφορά των Financial Times τονίζεται ότι μέσα σε 7 χρόνια τα έσοδα του Ομίλου από τα 88 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά,  προβλέπεται να φτάσουν στη χρήση του 2022 στα 319 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Ανδρεάδη η καινοτομία είναι περασμένη στο DNA του. Με πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και διδακτορικό τίτλο από το University of London, είναι εκείνος που με τις πρωτοβουλίες του άλλαξε το πρόσωπο του all-inclusive. Στα resorts του ομίλου οι φιλοξενούμενοι απολαμβάνουν υπηρεσίες ανάλογες με ένα Four Seasons.

Αυτό ακριβώς μέτρησαν οι επικεφαλής της GIC και επένδυσαν στην Sani/Ikos, καθώς εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα τους αποφέρει σημαντικές αποδόσεις. Εξάλλου η πορεία της Sani/Ikos είναι έντονα αναπτυξιακή.

Ο νέος στόχος για τον Ανδρέα Ανδρεάδη είναι να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο η ηγετική θέση του ομίλου στη Μεσόγειο, «προς όφελος των μετόχων, των ανθρώπων μας και των κοινοτήτων όπου δραστηριοποιούμαστε».

Ήδη η  Sani/Ikos «τρέχει» ένα πενταετές σχέδιο επέκτασης ύψους 900 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προσθέσει τέσσερα ακόμη ανανεωμένα θέρετρα στο χαρτοφυλάκιό της.

Τα νέα πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονται σε Πορτογαλία, Μαγιόρκα, Κρήτη, Κέρκυρα, και αναμένεται να  λειτουργήσουν την περίοδο 2023-2026, προσθέτοντας άλλα περίπου 1.600 δωμάτια στο ενεργητικό του ξενοδοχειακού Ομίλου. Το ξενοδοχειακό γκρουπ λειτουργεί 9 resort στην Χαλκιδική, την Κω, την Κέρκυρα, και ένα στην Ισπανία, με δυναμικότητα 2.750 δωματίων.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα