Leaders

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επιχειρηματίας

Ο ταλαντούχος Σπύρος Θεοδωρόπουλος  είναι ένας από τους μετρημένους στα δάκτυλα επιχειρηματίες που μπορεί να στήσει σχεδόν εκ του μηδενός έναν κολοσσό με παγκόσμιο εκτόπισμα. Έχει συνδέσει άλλωστε το όνομά του με ένα από τα μεγαλύτερα deals στην εγχώρια αγορά: την πώληση της Chipita στη Mondelez, σε μία θηριώδη αποτίμηση  2 δισ. δολαρίων. Και αυτό θα τον συνοδεύει μέχρι το επόμενο «χτύπημα». Γιατί ο διορατικός Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν σταματά να αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Η πρόθεση να χτίσει έναν καινούργιο όμιλο με ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο των τροφίμων είναι δεδομένη.

Στο ξεκίνημα της περσινής χρονιάς ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Chipita, αλλά ο ίδιος πήρε τον πλήρη έλεγχο της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας που εξαιρέθηκε από το deal. Από εκεί και πέρα με όπλο την προσωπική ρευστότητα των 180 εκατ. ευρώ που απέκτησε, άρχισε να μορφοποιεί τους νέους σχεδιασμούς του.

Αρχικά, ενώνοντας τις δυνάμεις του με το EOS Capital, που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης, υλοποίησε την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ. Μιας εταιρείας με μηδενικό δανεισμό που έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στον χώρο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην εγχώρια αγορά, αναλαμβάνοντας σχεδόν για όλα τα σουπερμάρκετ να παράγει χυμούς με τα σήματα τους, ενώ διαθέτει και τα δικά της brands.

Ακολούθησε από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, η εξαγορά των εταιρειών Έδεσμα και Αμβροσία.

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε όμως με την εξαγορά του 45% της ΙΟΝ. Εμβληματικής  σοκολατοβιομηχανίας, που μετρά 92 χρόνια ζωής, κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.

«Η συμφωνία με την ΙΟΝ δεν είναι απλώς μία ακόμη συμφωνία» δήλωσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Για να προσθέσει πως «η ΙΟΝ και η ιστορία της στη χώρα μας, είναι ένα κεφάλαιο που χρήζει σεβασμού από εμάς που θα ασχοληθούμε με την περαιτέρω ανάπτυξη της».

Η σοκολατοβιομηχανία αποτελεί την κορωνίδα της Bespoke. Tης εταιρείας συμμετοχών, που ο επιχειρηματίας ίδρυσε μαζί με έμπιστους και επί ετών συνεργάτες του, ξεκινώντας με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ. Προκειμένου το συγκεκριμένο σχήμα να στεγάσει τις υπάρχουσες συμμετοχές  σε υγιείς, εξωστρεφείς και με αναπτυξιακές προοπτικές ελληνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών.

Η ION, η αλλαντοβιομηχανία, Νίκας, η Ελληνικοί Χυμοί, η ΜΕΒΓΑΛ (στην οποία κατέχει το 21%) οι Έδεσμα και Αμβροσία, η συμμετοχή στη Wonderplant αποτελούν μερικά από τα κομμάτια του επιχειρηματικού παζλ.

Προς ώρας… Γιατί ο 65χρονος και αναμφίβολα επιδραστικός Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για κάτι νέο. Ακόμη και στην προσωπική του ζωή. Όπου πορεύεται πλέον μαζί με τη δημοσιογράφο και ανκοργούμαν Λίνα Δρούγκα. Εξέλιξη που δημιούργησε μια ισχυρή επικοινωνιακή καταιγίδα. Τα έχει και αυτά η επιδραστικότητα…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα