Titans

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΣΤΑΣ

Εφοπλιστής

Από τους πιο ισχυρούς εφοπλιστές στην αγορά εμπορευματοκιβωτίων, ο Δρ Γιάννης Κούστας, έχει αποδείξει στα παραπάνω από 35 χρόνια που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία ότι είναι ένας επιτυχημένος manager.

Όντας ο «τιμονιέρης» της εταιρείας Danaos Corporation έχει βιώσει τις καλές και τις δύσκολες εποχές της αγοράς. Όχι πάντα «αναίμακτα». Καταφέρνοντας, ωστόσο, να ξεπερνά τους σκοπέλους, ισχυροποιώντας ολοένα και περισσότερο το εκτόπισμα του στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το 2023 ήταν μία χρονιά έντονης ανάπτυξης για τον δραστήριο εφοπλιστή. Έχοντας «χτίσει» έναν στόλο με 68 containerships και δρομολογώντας ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για την κατασκευή 10 ακόμη πλοίων, διαφοροποίησε πέρσι το χαρτοφυλάκιο του, πραγματοποιώντας άνοιγμα στην αγορά ξηρού φορτίου.

Το περασμένο καλοκαίρι, προκάλεσε αίσθηση στην ναυτιλιακή κοινότητα με την αθόρυβη και συστηματική συγκέντρωση ποσοστού 9,99% των μετοχών της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακής Eagle Bulk, με στόλο 52 bulkers. Ποσοστό που εν συνέχεια ανέβασε στο 16,7%, ερχόμενος μάλιστα σε αντιπαράθεση με την διοίκηση της εταιρείας.

Ακολούθησε η συμφωνία εξαγοράς της Eagle Bulk από την Star Bulk του Πέτρου Παππά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται πλέον στο ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει στο εξής ο Γιάννης Κούστας.

Οι business του πλοιοκτήτη στην αγορά ξηρού φορτίου δεν σταμάτησαν εκεί. Επένδυσε και ο ίδιος στα φορτηγά πλοία, με την εξαγορά επτά μεταχειρισμένων capesize, που θα ενταχθούν στον στόλο της Danaos.

To επιτυχημένο management του Γιάννη Κούστα αποτυπώθηκε πέρυσι στην πορεία των αποτελεσμάτων της ναυτιλιακής του εταιρείας. Καθώς όπως τόνισε ο ίδιος «η ανθεκτικότητα του επιχειρησιακού μας μοντέλου επιβεβαιώνεται από τα ισχυρά αποτελέσματα μας, παρά τη σημαντική πτώση της ναυλαγοράς».

Στο 9μηνο του 2023 τα καθαρά κέρδη της Danaos ανήλθαν στα 426,4 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 19,9 εκατ. δολάρια σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

H κάλυψη του στόλου της σε ναυλώσεις ήταν στο 100% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και διαμορφώνεται στο 90,3% για το σύνολο της νέας χρονιάς.

Η Danaos διατήρησε πέρυσι την μερισματική της πολιτική, συνεχίζοντας παράλληλα και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

«Λόγω της συνετής εκτέλεσης της στρατηγικής μας, μπορέσαμε να επιστρέψουμε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια στους μετόχους μας τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες», επισήμανε ο Γιάννης Κούστας.

Η θετική οικονομική πορεία της Danaos έδωσε ώθηση πέρσι και στη μετοχή της, η οποία διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τον Οκτώβριο του 2006. Με την κεφαλαιοποίηση της ναυτιλιακής να διαμορφώνεται στην τελευταία συνεδρίαση του 2023, στα 1,44 δισ. δολάρια.

Κατά τα άλλα ο Γιάννης Κούστας συγκεντρώνει συχνά πυκνά τα φώτα της δημοσιότητας για την προσωπική του ζωή, ενώ πέρσι αντικείμενο αντιπαραθέσεων έγινε η υπό κατασκευή, εξοχική κατοικία του στις Σπέτσες.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα