Leaders

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πρόεδρος της IDEAL Holdings

Αναμφίβολα το 2023 αποτέλεσε μια ακόμη χρονιά στη διάρκεια της οποίας η IDEAL Holdings αύξησε το αποτύπωμα της στο επιχειρηματικό πεδίο, συνεχίζοντας αδιαλείπτως την ανοδική της πορεία.

Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με αυτή την εξέλιξη είναι ο Πρόεδρος και μέτοχος της, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα όπως ο ίδιος λέει «όλα οφείλονται στην ομαδική δουλειά, στην πολύ καλή διοικητική ομάδα, στην σωστή επιλογή επενδύσεων, στην δίψα όλων μας για πρόοδο, στην σημαντική συμβολή του ΔΣ και στην στήριξη των μετόχων μας».

Οι δύο κινήσεις που σημάδεψαν την περσινή χρονιά, ήταν η εξαγορά της Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. (Attica Stores) και η έκδοση εταιρικού ομολόγου, εισηγμένου στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Το σύνολο αυτών των κινήσεων ανήλθε σε 200 εκατ. ευρώ και ξεπέρασε κατά 80 εκατ. ευρώ τις συνολικές αγορές και πωλήσεις που έκανε η εταιρία το 2022.

Η εξαγορά των Netbull, Coleus Packaging, BYTE και η πώληση των Three Cents ανήλθαν σε συνολικά 120 εκατ. ευρώ, αλλά η εξαγορά των Attica Stores έναντι 100 εκατ. ευρώ, αποτέλεσε την επόμενη σημαντική κίνηση.

Η συναλλαγή αυτή ξάφνιασε την αγορά, γιατί αποτέλεσε διαφοροποίηση από τις υπάρχουσες επενδύσεις σε ένα κλάδο που ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας και σε μία εταιρία που αποτελεί την ναυαρχίδα του κλάδου.

Ανάμεσα στους μετόχους της Attica Stores συγκαταλέγονταν σημαντικά ονόματα με ηχηρή παρουσία στις επιχειρήσεις και στην ναυτιλία και σαφώς η συμφωνία δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Η τελική συναλλαγή όμως, με την μετοχική συμμετοχή τους στην IDEAL σε ποσοστό 35% επί του τιμήματος, δείχνει την εμπιστοσύνη στην εταιρία και τις προοπτικές του νέου, διευρυμένου σχήματος.

Αυτό άλλωστε επιβραβεύτηκε και με την υπεραξία των μετοχών που έλαβαν, η οποία έφτασε σε 52,3% μέσα σε 4 μήνες από την ολοκλήρωση της συμφωνίας…

Το τέλος του 2023 επιφύλασσε άλλη μία πετυχημένη συναλλαγή για τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και του συνεργάτες του. Η IDEAL ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ, που είναι διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο. Η υπερκάλυψη του ομολόγου κατά 2 φορές και η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε ποσοστό πάνω από 60%, απέδειξε την σωστή σκέψη να απευθυνθούν στο επενδυτικό κοινό.

Η συμμετοχή της EBRD στο ομολογιακό, αποτέλεσε όπως τονίστηκε «σημαντική επιτυχία, ψήφο εμπιστοσύνης για το δημιούργημά μας και μας φορτώνει ευθύνη για την ολοκλήρωση των σχεδίων μας».

Η μετατροπή της IDEAL σε μία σημαντική εταιρία συμμετοχών, με αύξηση της κεφαλαιοποίησης από 100 εκατ. ευρώ σε 300 εκατ. ευρώ, αποτελεί επιτυχία για τον έχοντα μακρά θητεία στην αγορά (Χημικό Μηχανικό από το ΕΜΠ και με μεταπτυχιακές σπουδές στο INSEAD) Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και την ομάδα του.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα