Icons

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Πρόεδρος της ένωσης «Μαζί για το Παιδί», επικεφαλής της διοίκησης της «Κιβωτού του Κόσμου»

Πολύπλευρο είναι φιλανθρωπικό έργο που επί σειρά ετών επιτελεί η Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Η πρόεδρος της ένωσης «Μαζί για το Παιδί» έγινε ευρύτερα γνωστή αναλαμβάνοντας και τη διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου», μετά τα νοσηρά γεγονότα που οδήγησαν σε αποπομπή της παλαιάς, «αμαρτωλής» ηγεσίας.

Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου και με απόφαση της αρμόδιας Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής, Σοφίας Ζαχαράκη, αποφασίστηκε να παραταθεί η θητεία του νέου ΔΣ της «Κιβωτού», με Προέδρο την Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Έχοντας ως μοναδικό γνώμονα «το συμφέρον των ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στην Κιβωτό». Και εκτιμάται σιωπηρά ότι κανείς δεν διατίθεται να τη μετακινήσει ούτε το 2024.

Οικονομολόγος, με μεταπτυχιακά από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι σύζυγος του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου, μητέρα τριών παιδιών, έχοντας παράλληλα ενισχυμένο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς. Μάλιστα, όπως λέει η ίδια, «φιλανθρωπία σημαίνει να γνωρίζεις σε βάθος την κοινωνία».

Η προ ετών τυχαία γνωριμία της με μια κυρία περιορισμένων οικονομικών μέσων που μεγάλωνε παιδί με σύνδρομο Ντάουν έδωσε το έναυσμα για ακόμη πιο ενεργή και συστηματική κοινωφελή δράση.

Το έργο της ξεκινάει πρώιμα εν συγκρίσει με την ωρίμανση της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Το 1986 η Αλεξάνδρα Μαρτίνου βρίσκεται ανάμεσα στους ιδρυτές του κέντρου ειδικών ατόμων «Η Χαρά». Παραμένει στο ΔΣ του ιδρύματος ως και σήμερα.

Το 1996 δημιούργησε την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» (με τη σύμπραξη 10 κοινωφελών σωματείων) για τη στήριξη παιδιών και των οικογενειών τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και υγείας.

Τουλάχιστον 30.000 παιδιά έχουν επωφεληθεί από τη δράση του φορέα σε όλη την Ελλάδα, που καθημερινά βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας με ποικίλους τρόπους.

Τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει τα μάλα στην ενίσχυση της ακριτικής Ελλάδας. Το ίδιο έγινε και πέρσι, όταν το «Μαζί για το Παιδί», στηριζόμενο και σε χορηγική συνδρομή, ανακατασκεύασε τέσσερα σχολικά γήπεδα, στο 4ο και στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

Το 2023, ως επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης της Κιβωτού, η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, έχοντας στο πλάι της ως Αντιπρόεδρο τον διακεκριμένο παιδίατρο Ιωάννη Παπαδάτο (που συμπαραστέκεται και στο «Μαζί για το Παιδί»), προχώρησε σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ο εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμούς της «Κιβωτού» μπήκε σε τροχιά χρηστής οργάνωσης και νομικής κανονικότητας, με γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά που φιλοξενεί.

Όπως σημείωσε και ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, η νέα διοίκηση έφερε εις πέρας ένα «σπουδαίο, ουσιαστικό και ανιδιοτελές έργο» που αποτρέπει να αμαυρωθούν έννοιες συνυφασμένες με την εθελοντική προσφορά και την αλληλεγγύη.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα