Leaders

ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

Επιφανής εκπρόσωπος του ελληνικού banking, ο Φωκίων Καραβίας έχει δώσει, ως CEO της Eurobank επί 8 χρόνια, σημαντικά δείγματα γραφής των ικανοτήτων του. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί πέρσι ακόμη μια πρωτοβουλία κομβικού χαρακτήρα. Καθώς μετά από τις δικές του συντονισμένες ενέργειες, η τράπεζα με το ενεργητικό των 80,5 δισ. ευρώ, έγινε η πρώτη που πέτυχε την πλήρη απεξάρτησή της από το Δημόσιο.

Η Eurobank ολοκλήρωσε τον περασμένο Οκτώβριο την επαναγορά του 1,4% που κατείχε το ΤΧΣ, καταβάλλοντας 93,74 εκατ. ευρώ.

Κίνηση ορόσημο, αφού η τράπεζα, ως αμιγώς ιδιωτική, μπαίνει πλέον σε νέα εποχή. Με τον Φωκίωνα Καραβία να επισημαίνει ότι η δημιουργία αξίας για όλους είναι προτεραιότητα, στηρίζοντας παράλληλα και τη σταθερή πορεία της χώρας στον δρόμο της ανάπτυξης. Συνδυαστικά όλα αυτά και με την ανταμοιβή των μετόχων, καθώς από τη νέα χρονιά αποκαθίσταται και η κανονικότητα στην παροχή μερισμάτων. Μάλιστα η διαγραφή των ιδίων μετοχών θα βελτιώσει, αυξάνοντας αναλογικά, τις ανα τίτλο χρηματικές διανομές.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η Eurobank προχώρησε στην εξαγορά σημαντικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου που, σε πρώτη φάση, της δίνει τον πλειοψηφικό έλεγχο. Συντελώντας έτσι στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, που είναι η μεγαλύτερη από τις συστημικές τράπεζες της χώρας. Έχοντας θέσεις στις αγορές τόσο της Κύπρου, όσο και της Βουλγαρίας, όπως επίσης και παρουσία σε Λονδίνο και Λουξεμβούργο.

Για τη διοίκηση Καραβία επιδίωξη είναι το 40% των κερδών της τράπεζας στη νέα χρήση να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Eurobank προχώρησε στη δεύτερη κατά σειράν έκδοση μέσα στη χρονιά ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), ύψους 500 εκατ. ευρώ. Με τοκομερίδιο 5,875% (έναντι του 7,125% που είχε η ισοϋψής έκδοση του περσινού Ιανουαρίου) και με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται στα 1,6 δισ. ευρώ. Αντικατοπτρίζοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών κατά κύριο λόγο.

Μέσα στον περσινό Νοέμβριο, επίσης, η Eurobank συμφώνησε να αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στην Plum Fintech. Καινοτόμο εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή «έξυπνης» διαχείρισης χρημάτων.

Ένα μήνα νωρίτερα η Eurobank βραβεύτηκε ως η καλύτερη ψηφιακή τράπεζα για ιδιώτες στη Δυτική Ευρώπη από το διεθνούς κύρους αμερικανικό περιοδικό Global Finance. Ενδεικτικό της μεγάλης βαρύτητας που δίνει ο Φωκίων Καραβίας στην προώθηση λύσεων καινοτομίας.

Από την άλλη πλευρά ξεχωριστό ειδικό βάρος αποκτά η «ετυμηγορία» του οίκου Moody’s που έδωσε μέσα στην περσινή χρονιά επενδυτική βαθμίδα (Baa3) στις καταθέσεις της τράπεζας.

Στο «μέτωπο» των οικονομικών μεγεθών, η Eurobank παρουσίασε στο 9μηνο του 2023 συνολικά καθαρά κέρδη 980 εκατ. ευρώ (916 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένα) εκ των οποίων τα 342 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα