Leaders

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Διοικητής της ΑΑΔΕ

Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο Γιώργος Πιτσιλής οδηγεί στη νέα ψηφιακή εποχή τις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων με την εφορία.

Ο εκσυγχρονισμός του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με «εμπροσθοφυλακή» την πλατφόρμα myDATA, με την οποία μπήκαν τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή «timologio» γίνεται η ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και η ταυτόχρονη διαβίβασή τους στo myDATA. Επόμενο βήμα για την ΑΑΔΕ είναι η διασύνδεση των 536.000 ταμειακών με τα POS, κλείνοντας ένα ακόμα «παράθυρο» φοροδιαφυγής, καθώς στις πληρωμές με κάρτες θα εκδίδεται αυτοματοποιημένα και η απόδειξη.

Ο Γιώργος Πιτσιλής προχώρησε όμως σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής: ανέπτυξε τη νέα εφαρμογή Appodixi. Μέσω αυτής, όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να «σκανάρουν» τις αποδείξεις που λαμβάνουν και, εφόσον εντοπίσουν «μαϊμού» παραστατικό, μπορούν να το καταγγείλουν στην εφορία και να λάβουν ένα χρηματικό ποσό ως μπόνους. «Το appodixi», όπως τονίζει ο ίδιος, «δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν εάν ο ΦΠΑ και οι άλλοι έμμεσοι φόροι, που πληρώνουν στις συναλλαγές τους, καταλήγουν στα δημόσια έσοδα. Και όχι στις τσέπες όσων παρανομούν».

Άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά αποτελεσματικός, ο Γιώργος Πιτσιλής έχει το «στρατηγείο» του στην Καραγιώργη Σερβίας, όπου εργάζεται καθημερινά για την εξεύρεση νέων τρόπων προκειμένου να ενισχύσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό της αναζήτησης βέλτιστων λύσεων είναι και η πρόσφατη συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές και τo IRS, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (digital assets).

Ο Γιώργος Πιτσιλής γεννήθηκε στις ΗΠΑ, τέλειωσε το Κλασσικό Λύκειο Αναβρύτων και έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επίσης κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon.

Κατά κανόνα προτιμά να κρατά αποστάσεις από τη δημοσιότητα και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις. Προτιμά να αναδεικνύει τη δουλειά του κυρίως στα διεθνή φορά ή, όταν κρίνει ότι οι περιστάσεις το απαιτούν, σε συνεντεύξεις Τύπου.

Μέσα στη διάρκεια της νέας χρονιάς θα συνεχιστούν, όπως ήδη έχει προγραμματιστεί, οι σαρωτικοί έλεγχοι σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Έλεγχοι που αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της εκτεταμένης απώλειας δημοσίων εσόδων από φόρους και τέλη. Από οποιαδήποτε «πηγή» κι αν αυτή μπορεί να προέρχεται.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα