Leaders

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πρόεδρος της IDEAL Holdings

Πρόεδρος, μέτοχος και πάνω απ΄ όλα ιθύνων νούς της νέας και επιχειρηματικά διευρυμένης IDEAL Holdings, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου είχε εξ αρχής δώσει τα δείγματα γραφής. Δυναμικά deal με ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση.

Έτσι, το 2022, ξεκίνησε όπως τελείωσε το 2021. Με την ανακοίνωση τον περσινό Μάρτιο της εξαγοράς στην Ελλάδα μιας εταιρείας (Netbull) που δραστηριοποιείται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Τον Ιούλιο ακολούθησε η εξαγορά της εταιρείας παραγωγής μεταλλικών πωμάτων στην Ν. Αφρική (Coleus Packaging) και τέλος τον Σεπτέμβριο ήρθε η εξαγορά της εταιρείας πληροφορικής ΒΥΤΕ.

Αν οι δύο πρώτες εξαγορές του 2022 ήταν φυσική συνέχεια των επενδύσεων που είχε ήδη πραγματοποιήσει η IDEAL Holdings, η τελευταία κίνηση με την ΒΥΤΕ στην σκακιέρα των εξαγορών δημιούργησε ιδιαίτερη εντύπωση. Η συμφωνία με έναν από τους πλέον γνωστούς επιχειρηματίες στον χώρο της πληροφορικής, τον Σπύρο Βυζάντιο, με παράδοση και σημαντικό έργο σίγουρα δεν ήταν εύκολη υπόθεση και δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη.

Όπως δηλώνει και η εταιρεία σε όλες τις κατευθύνσεις «επενδύουμε με την λογική του Private Equity και στοχεύουμε στην δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους μας». Αυτό σημαίνει ότι προχωρά και στην πώληση κάποιας συμμετοχής όταν πιστεύει ότι έχει μεγαλώσει την αξία με βάση τις δυνατότητές της.

Η κίνηση που ασφαλώς δημιούργησε θετικό απόηχο, ήταν η πώληση των Three Cents στην Coca Cola Hellenic για το ποσό των 46,9 εκατ. ευρώ. Όταν η αρχική επένδυση τον Ιανουάριο 2020 ήταν 14 εκατ. ευρώ. Η απόδοση αυτή σίγουρα βάζει την εταιρεία στην 1η θέση ανάμεσα σε όλες τις παρόμοιες ελληνικές εταιρείες και έδωσε στην IDEAL Holdings τα απαραίτητα μετρητά για την χωρίς κανένα προβληματισμό εξαγορά της ΒΥΤΕ.

Η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της μετατροπής της IDEAL σε εισηγμένη εταιρεία private equity, την βρίσκει με δύο μεγάλες συμμετοχές στην βιομηχανία και την πληροφορική. Τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεάμηνου και οι προβλέψεις για το σύνολο του 2022 αποδεικνύουν ότι το εγχείρημα έχει μέχρι στιγμής αποδώσει καρπούς, έχει δημιουργήσει υπεραξίες και έχει ισχυρές βάσεις για τις επόμενες κινήσεις.

Η καινοτόμος στρατηγική επιλογή της μετάβασης από ιδιωτική εταιρεία σε εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία έφερε αποτελέσματα αν και η κακή χρηματιστηριακή συγκυρία του 2022 δεν βοήθησε στην άντληση νέων κεφαλαίων. Επειδή όπως λένε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του «αυτή η προσπάθεια είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας», είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν όποια ευκαιρία παρουσιαστεί. Η πρόκληση είναι να αξιολογήσουν σωστά τα επόμενα βήματα και να μην συνεχίσουν στον ίδιο επενδυτικό δρόμο.

Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου κατέχει πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το ΕΜΠ και μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΒΑ) στο INSEAD, ενώ έχει μια μακρά και ευδόκιμη θητεία στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον των αγορών.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα