Titans

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΗΣ

Επιχειρηματίας

Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά. Ακόμα και για τον αποκαλούμενο «αόρατο μεγιστάνα» Σπύρο Λάτση.

Η σε βαθμό… αλλεργίας αποστασιοποίησή του από τη δημοσιότητα φαίνεται πως βρήκε «αντίδοτο». Το οποίο δεν ήταν άλλο από το mega project του Ελληνικού, επενδυτικής ισχύος 8 δισ. ευρώ.

Έτσι, στις 17 του μηνός του περασμένου Οκτωβρίου, μέρα των λαμπερών εγκαινίων του εμβληματικού έργου, ο 76χρονος κροίσος και διδάκτωρ της φιλοσοφίας συνάμα, βρήκε την ευκαιρία της άμεσης επικοινωνίας με ένα πολυπληθές κοινό, υψηλών καλεσμένων. Παρόντος και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η παρέμβαση του Σπύρου Λάτση έγινε σε ζωντανή τηλεσύνδεση με τη Γενεύη, καθώς ένα πρόσκαιρο ζήτημα υγείας δεν του επέτρεψε όπως ειπώθηκε, να έρθει στην Αθήνα. Ούτως ή άλλως όμως ήταν η πρώτη του φορά που απευθύνθηκε σε ένα ευρύ ακροατήριο, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ουδέποτε τον έχει αντικρύσει, ούτε και τον έχει ακούσει να μιλά.

Έχοντας πίσω του μια κατάφορτη βιβλιοθήκη, με την εικόνα της Παναγίας σε περίοπτη θέση, γραβατωμένος και με καθηγητικά μεγάλα γυαλιά, ο Σπύρος Λάτσης τόνισε μεταξύ των άλλων: «Ήταν και θα είναι πολλές οι δυσκολίες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, αλλά αυτό το έργο μας γεμίζει με πάθος. Γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να ακουστεί με τον προσήκοντα τρόπο σε όλο τον κόσμο. Συνειδητοποιούμε πλήρως την ευθύνη που μας αναλογεί και δεσμευόμαστε ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες για να δημιουργήσουμε την καλύτερη και ομορφότερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη. Γιατί αυτό είναι το Ελληνικό. Ένα έργο όλων μας».

Με περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 3 δισ. ευρώ ο εξ ορισμού επιδραστικός Σπύρος Λάτσης ελέγχει το 43,8% της Lamda Development, που είναι ο φορέας υλοποίησης του διεθνούς εμβέλειας Μητροπολιτικού Πάρκου.

Την τελευταία διετία το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα μεγιστάνα (στο οποίο έχει συμμετοχή και η αδελφή του Μαργαρίτα) έχει τοποθετήσει περί τα 340 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, μέσω αύξησης κεφαλαίου και αγοράς μετοχών. Η Lamda το περσινό καλοκαίρι προχώρησε στην έκδοση πράσινου, 7ετους εταιρικού ομολόγου, αντλώντας 230 εκατ. ευρώ από την ελληνική αγορά, με επιτόκιο 4,70%. Στην έκδοση μετείχαν 13.972 επενδυτές, αριθμός ρεκόρ στη μέχρι τώρα ιστορία της συγκεκριμένης αγοράς.

Ισχυρός πυλώνας της επιχειρηματικής παρουσίας στη χώρα του Δρ. Σπύρου Λάτση είναι αναμφίβολα η μετοχική πρωτοκαθεδρία που έχει στην Helleniq Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.). Με το ποσοστό της οικογενειακής συμμετοχής να ανέρχεται στο 43,76%. Ένα σημαντικό κομμάτι από αυτό (το 22,95%) προέρχεται από την εισφορά της Πετρόλα, το 2003. Γεγονός που είχε προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση από την πλευρά Βαρδινογιάννη.

Για τις αγορές των υπόλοιπων μετοχών έχουν δαπανηθεί κάπου 830 εκατ. ευρώ. Κόστος που έχει αποσβεστεί κατά 90% από τα εισπραχθέντα μερίσματα. Εκ των οποίων τα 115,2 εκατ. ευρώ ήταν η περσινή συγκομιδή για τον επιδραστικότατο Έλληνα κροίσο.

Στην εκπνοή του 2022 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, η Εριέττα Λάτση, μητέρα του επιχειρηματία και των δύο αδελφών του, της Μαριάννας και της Μαργαρίτας Λάτση.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα