Titans

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μότορ Όιλ 

Πενήντα χρόνια δραστηριότητας συμπλήρωσε τον περασμένο Νοέμβριο η Μότορ Όιλ. Η οποία και αποτελεί το λαμπυρίζον επιχειρηματικό οικόσημο της κραταιάς οικογένειας Βαρδινογιάννη. Με τα τρέχοντα περιουσιακά της στοιχεία να υπολογίζονται από τους Forbes  στα επίπεδα των 1,5 δισ. ευρώ.

Το πολυδιάστατο mega deal των 850 εκατ. ευρώ, που έγινε τον περσινό Μάιο με την Ελλάκτωρ, ήρθε να ενισχύσει τη θέση του Ομίλου στο ευρύτερο φάσμα του ενεργειακού τομέα. Με έμφαση αυτήν τη φορά στις “πράσινες” πηγές.

Δείγματα γραφής όλα αυτά της νέας στρατηγικής που φέρει την υπογραφή του 60χρονου Γιάννη Βαρδινογιάννη. Πρωτότοκου γιου και διαδόχου στην ηγεσία του Ομίλου, του εμβληματικού πατριάρχη της οικογένειας, Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Στο πρώτο σκέλος της συμφωνίας η Μότορ Όιλ εξαγόρασε (από το χαρτοφυλάκιο των Μπάκου-Καϋμενάκη) το 29,87% της Ελλάκτωρ, έναντι 182 εκατ. ευρώ. Έχοντας το δικαίωμα να παραχωρήσει στον κατασκευαστικό Όμιλο, συμφερόντων της Ολλανδικής Reggeborgh, το μισό από το ποσοστό που απέκτησε, με «κλειδωμένο» τίμημα στα 91 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο και ακόμη πιο ουσιώδες σκέλος της συμφωνίας, η Μότορ Όιλ πήρε το 75% του χαρτοφυλακίου στις ΑΠΕ (ισχύος 493 MW) που είχε η Ελλάκτωρ, καταβάλλοντας 671,5 εκατ. ευρώ.

Με την κίνηση αυτή η Μότορ Όιλ πλησιάζει τον στόχο για χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 1 GW, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ικανό να καλύψει τις ανάγκες περίπου 500.000 νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία διαθέτει έργα 2,2 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Παράλληλα, είναι από τις πιο δραστήριες επιχειρήσεις στο trading και τη διαχείριση χαρτοφυλακίων ΑΠΕ.

Έχοντας ένα γιγαντιαίο ενεργητικό 6,7 δισ. ευρώ η Μότορ Όιλ δαπάνησε πέρσι για επενδύσεις 175 εκατ. ευρώ με έμφαση στην αναβάθμιση του διυλιστηρίου. Έργα που περιλαμβάνουν και την κατασκευή μίας νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας.

Σε χρονικό ορίζοντα 7ετίας προωθούνται επενδύσεις 4 δισ., με στόχο να καταστεί ο μεγαλύτερος και ενεργειακά βιώσιμος όμιλος της ευρύτερης περιοχής. Τα καθαρά κέρδη του ανέβηκαν θεαματικά στο 1 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2022, με τη χρηματιστηριακή αξία λίγο πριν από την εκπνοή της χρονιάς να είναι στα 2,3 δισ.

Ανάμεσα στα άλλα, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η Μότορ Όιλ συμφώνησε με τη ΔΕΗ για τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος, στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου. Εξαγόρασε επίσης την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Thalis.

Ακόμη, το περσινό καλοκαίρι αίσθηση δημιούργησε η πώληση του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με τίμημα 41,5 εκατ. ευρώ. Η ταυτότητα του αγοραστή (μέσω εταιρείας του Λουξεμβούργου) δεν βγήκε επισήμως προς τα έξω.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης μετέχει διοικητικά στη Μότορ Όιλ εδώ και 17 χρόνια, έχοντας αναλάβει από το 2005 θέση Αντιπροέδρου. Ενώ την τελευταία διετία κατέχει και το νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου. Στοιχεία που τον καθιστούν άκρως επιδραστικό, σε συνδυασμό με το μεγάλο οικονομικό εκτόπισμα της επιχειρηματικής οικογένειας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα