Titans

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Εφοπλιστής 

Σημαίνουσα προσωπικότητα στο διεθνές ναυτιλιακό σκηνικό είναι ο Πέτρος Παππάς.

Γιoς του Κωνσταντινοπολίτη εφοπλιστή Αλέκου Παππά, μυήθηκε εξ απαλών ονύχων τόσο στις οικογενειακές επιχειρήσεις όσο και στα μυστικά του αθλήματος της σκοποβολής.

Η ευθυβολία στους… επιχειρηματικούς στόχους, πιστοποιείται και από την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή του στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το 2020 ήταν στην 37η  θέση της λίστας των Lloyd’s. Ένα χρόνο μετά ανέβηκε στην 32η και πέρσι βρέθηκε στην 29η θέση ανάμεσα στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους της ναυτιλίας διεθνώς.

Ο εφοπλιστής ηγείται σε επιχειρηματικό επίπεδο της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο Star Bulk, που έχει “χτίσει” έναν στόλο με 128 φορτηγά πλοία, χωρητικότητας άνω των 14 εκατομμυρίων dwt.  Η ναυτιλιακή ανακοίνωσε στο 9μηνο του 2022 έσοδα 1,14 δισ. δολάρια, με τα κέρδη να εκτοξεύονται στα 480,2 εκατ. δολάρια από 380,3 εκατ. δολάρια στο αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι προηγούμενες κινήσεις του διορατικού πλοιοκτήτη και οι επενδύσεις που πραγματοποίησε εξοπλίζοντας με scrubbers τα περισσότερα πλοία του στόλου (ποσοστό 94%) απέφεραν καρπούς. Διότι έχοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί καύσιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, που είναι οικονομικότερα, κατόρθωσε να ενισχύσει τα κέρδη της ναυτιλιακής, προστατευόμενος συνάμα από τους όποιους κραδασμούς στην αγορά.

Τα οικονομικά οφέλη της εισηγμένης στο Nasdaq εταιρείας τα καρπώνονται πρωτίστως οι μέτοχοι, λόγω της γενναίας μερισματικής πολιτικής που ακολουθείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2021 έως και το τρίτο τρίμηνο του 2022, η Star Bulk έχει διανείμει περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια στους μετόχους. Με τη χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης να βρίσκεται κοντά στα επίπεδα των 2 δισ. δολαρίων, λίγο πριν από την εκπνοή του έτους.

Παρά τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες των καιρών, ο Πέτρος Παππάς έχει δηλώσει ότι η διοίκηση της Star Bulk, στην οποία ο ίδιος είναι CEO αλλά και μέτοχος, παραμένει πιστή στις αξίες της. Εργαζόμενη σκληρά προς την κατεύθυνση του οράματός της να πρωτοστατήσει στη βιώσιμη μεταφορά του ξηρού χύδην φορτίου.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ισχυρός εφοπλιστής προχώρησε σε μία πατριωτική κίνηση στήριξης των ελληνικών ναυπηγείων.

Το φορτηγό πλοίο του Star Cleo -που ναυπηγήθηκε το 2013 και είναι χωρητικότητας 56.582 dwt- κατέπλευσε στο Ναυπηγείο Ελευσίνας για επισκευή. Πρόκειται για το πρώτο εμπορικό πλοίο το οποίο θα επισκευαστεί στη νέα περίοδο της επαναλειτουργίας του ναυπηγείου υπό την ONEX.

Mάλιστα ο Πέτρος Παππάς συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην επαναλειτουργία του, δίνοντας στην ελληνική πλοιοκτησία τη δυνατότητα να επισκευάζει τα πλοία της στην Ελλάδα. «Να αφήνουμε τα χρήματά μας εδώ και να μην αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στις γείτονες χώρες και να τα αφήνουμε εκεί», επισήμανε.

Ο εφοπλιστής έχει δύο παιδιά. Την Μιλένα και τον Αλέξανδρο, που επίσης δραστηριοποιούνται στις οικογενειακές ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα