Leaders

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Αντοχή στα δύσκολα έδειξε η ΔΕΗ, γεγονός που πιστώνεται στον διοικητικό της ηγέτη, Γιώργο Στάσση. Οι πυκνές πρωτοβουλίες του οποίου ήρθαν να καταδείξουν τον σημαίνοντα ρόλο της εταιρείας για την ελληνική κοινωνία και την ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας, εδραιώνοντας παράλληλα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Κάτι που αντικατοπτρίζεται στην ανάταξη της μετοχής το τελευταίο εξάμηνο, αλλά και στο καταγεγραμμένο ενδιαφέρον της Covalis Capital, που ανέβασε τη συμμετοχή του στο 5,26%.

Κίνηση-ματ για τον Γιώργο Στάσση, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας, θεωρείται η υπογραφή σύμβασης αποκλειστικότητας για την απόκτηση της Enel Ρουμανίας. Η οποία διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και καθετοποιημένη παρουσία στην παραγωγή, διανομή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Έχοντας χρηματίσει στο παρελθόν CEO στην υπό εξαγορά εταιρεία, ο εξαιρετικά έμπειρος Γιώργος Στάσσης, υποσκέλισε τους άλλους “μνηστήρες” και έως τα τέλη του τρέχοντος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου. Από τη στιγμή που θα “κλειδώσει” το mega deal η ΔΕΗ θα αλλάξει επίπεδο, μετατρεπόμενη σε ισχυρό γεωστρατηγικό πόλο στην ενέργεια.

Ούτως ή άλλως, ο Γιώργος Στάσσης κράτησε γερά το τιμόνι της ΔΕΗ σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, όπως ήταν η περσινή για τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου σε όλη την Ευρώπη.

Όντας ένα από τα πιο επιδραστικά πρόσωπα του ευρύτερου επιχειρηματικού τομέα, έμεινε πιστός στις δεσμεύσεις του. Αφενός μεν προς την πελατειακή βάση, την οποία και στήριξε μέσω εκπτώσεων στην κατανάλωση, και αφετέρου προς τους επενδυτές, με κεντρικό σημείο αναφοράς τις οικονομικές επιδόσεις της ΔΕΗ. Κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με το 2021, ως προς την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία, η οποία στο περσινό 9μηνο διαμορφώθηκε στα 644, 2 εκατ. ευρώ, με τις επενδύσεις να ανεβαίνουν στα 427 εκατ. ευρώ.

Ο 49χρονος manager, παρά τη δυσμενή συγκυρία, τον μηχανισμό πλαφόν που επιβλήθηκε από το περσινό καλοκαίρι, και την απόφαση για επιστροφή υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας, κατάφερε να αντιμετωπίσει με σύνεση και ορθολογισμό τις πολλαπλές προκλήσεις.

Όπως ο ίδιος τονίζει, η πράσινη μετάβαση και η έμφαση στις ΑΠΕ είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη ΔΕΗ. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η εξαγορά της Volterra, με χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 112 MW.

Σε κάθε περίπτωση, το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ, με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την προσφορά φθηνής ενέργειας, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την απανθρακοποίηση, τη στροφή στις ΑΠΕ και τα συστήματα αποθήκευσης, καθώς και στον εκσυγχρονισμό της προμήθειας ηλεκτρισμού.

Για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, η απολιγνιτοποίηση πάει λίγο πίσω από τα αρχικά σχέδια, αλλά όχι παραπάνω από ένα-ενάμιση χρόνο, όπως τονίζει ο Γιώργος Στάσσης. Αντ’ αυτής υπήρξαν σημαντικές συνεργασίες με την RWE Renewables στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, και με την Motor Oil για την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου. Ενώ ο στόχος της διοίκησης Στάσση για λειτουργία μονάδων ΑΠΕ ισχύος 5,1 GW την επόμενη τριετία στην Ελλάδα, παραμένει ενεργός.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα