Leaders

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΑΜΙΣΙΗΣ

Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

Στιβαρά και συγκροτημένα ο Ανδρέας Σιάμισιης οδηγεί με απόλυτη επιτυχία την Helleniq Energy στη νέα εποχή. Μετασχηματίζοντας την σε έναν σύγχρονο ενεργειακό όμιλο με θαυμαστές οικονομικές επιδόσεις και ισχυρές επιχειρηματικές προοπτικές.

Το νέο εταιρικό όνομα (σε αντικατάσταση εκείνου των ΕΛ.ΠΕ.) διαμορφώνει συνδυαστικά με την αναθεωρημένη στρατηγική, την καλύτερη διακυβέρνηση και τη βελτίωση της αποδοτικότητας, καθώς και το αναμορφωμένο status του ομίλου. Με τον CEO Ανδρέα Σιάμισιη να τονίζει πώς το όλο πλέγμα των εξελίξεων συμβάλλει στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων μακροπρόθεσμα. Ενώ παράλληλα βοηθά αποφασιστικά την Helleniq Energy στο «να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να αποτελεί σταθερό πυλώνα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας».

Στο 9μηνο της περσινής χρονιάς τα καθαρά κέρδη του ενεργειακού ομίλου εκτινάχτηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 1,12 δισ. ευρώ (755 εκατ. ευρώ με όρους συγκρίσιμης κερδοφορίας). Με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να έχει αναρριχηθεί λίγο πριν από την εκπνοή του έτους, στα 2,3 δισ. ευρώ.

Η πώληση της συμμετοχής (35%) στη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενταγμένη στην αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου μη βασικών δραστηριοτήτων, της απέφερε έσοδα 266 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων ( 76,4 εκατ. ευρώ) αποδίδεται στους μετόχους, ενισχύοντας την μερισματική απόδοση.

Πλέον, ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τρεις κλάδους. Στα πετρελαιοειδή, στο φυσικό αέριο-ενέργεια και τις ΑΠΕ. Τομείς στους οποίους θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια υλοποιώντας το πρόγραμμα “Vision 2025”. Από τις επενδύσεις συνολικού ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνων, το 50% αφορά τις ΑΠΕ και το άλλο 50% τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραδοσιακής του δραστηριότητας.

Για τον αναμφίβολα επιδραστικό Ανδρέα Σιάμισιη, λόγω των πολλαπλών του κινήσεων, οι ΑΠΕ συνιστούν τον θεμελιώδη λίθο της ενεργειακής μετάβασης. Σε αυτές, στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου εν λειτουργία σε 1 GW μεσοπρόθεσμα και άνω των 2 GW έως το 2030. Ήδη, η Helleniq Energy βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την άμεση αύξηση του δυναμικού της με νέες εξαγορές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος επενδύει στην παραγωγή υγρών καυσίμων χωρίς πετρέλαιο, στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Καύσιμα που δεν θα προέρχονται από ορυκτούς υδρογονάνθρακες, αλλά από βιομάζα, δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα, απόβλητα και άλλα.

Με τις επενδύσεις αυτές στόχος είναι το διυλιστήριο Ελευσίνας να αναδειχθεί σε υπόδειγμα της ενεργειακής μετάβασης, ενώ αυτό της Θεσσαλονίκης αναβαθμίζεται μέσω μονάδας συμπαραγωγής βιοντιζέλ 2ης γενεάς, για την αύξηση βιώσιμων πρώτων υλών των προϊόντων του ομίλου.

Απώτερη επιδίωξη είναι το «διυλιστήριο του μέλλοντος», ο κόμβος όπου όλα αυτά τα διαφορετικά καύσιμα θα υποβάλλονται σε επεξεργασία ώστε να συμμορφώνονται με τις βιομηχανικές προδιαγραφές, της αυτοκινητοβιομηχανίας ή της πετροχημικής βιομηχανίας για παράδειγμα.

Στον τομέα ενέργεια-φυσικό αέριο, ο όμιλος θα επενδύσει για τη μονάδα ισχύος 800 ΜW στην Θεσσαλονίκη και για την εκεί πλωτή μονάδα φυσικού αερίου. Επιχειρηματικός πυρετός στην κυριολεξία.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα