Titans

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Εφοπλιστής

Ο ισχυρός Έλληνας εφοπλιστής Γιώργιος Προκοπίου βρέθηκε την περσινή χρονιά στην 15η θέση της Lloyd’s List με τα πιο επιδραστικά πρόσωπα στο παγκόσμιο σκηνικό της ναυτιλίας.

Μέσω των εταιρειών του Dynacom, Dynagas και Sea Traders διευθύνει σήμερα έναν στόλο αποτελούμενο από 133 πλοία, συνολικής αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η μεγάλη του πρόκληση είναι η ανάταξη του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, για το οποίο φιλοδοξεί να κατασκευάζει επιβατηγά πλοία, mega yachts, drones, αλλά να πραγματοποιεί και επισκευές πλοίων.

Εξηγώντας το γιατί πήρε την απόφαση να επενδύσει στο ναυπηγείο, ο Γιώργος Προκοπίου έχει τονίσει: «Ο λόγος ήταν πατριωτικός. Ήμουν απογοητευμένος να βλέπω τις ναυπηγικές εγκαταστάσεις σε αυτή την κατάσταση και ήθελα ο κόσμος που εργάζεται εκεί να δει ξανά τις λαμπρές ημέρες του παρελθόντος. Είναι μια δύσκολη πρόκληση η λειτουργία του Ναυπηγείου, αλλά είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν οι προκλήσεις. Θέλω να ξαναδώ την Ελλάδα να είναι ανεξάρτητη στον ναυπηγικό τομέα».

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2022 άνοιξε τον δρόμο για την επαναλειτουργία του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, ενώ έχει γνωστοποιηθεί ότι η λύση των συμβάσεων των εργαζομένων θα γίνει την 31η Ιανουαρίου 2023.

Ο 75χρονος πλοιοκτήτης που είναι γνωστός για το πρωτοπόρο πνεύμα του, άρχισε να δραστηριοποιείται στις πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης FSRU, καθώς και στα μεγάλα νέα πλοία μεταφοράς LNG, πολύ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κίνηση που του απέφερε σημαντικά οφέλη.

Το 2022 έκλεισε μία σημαντική συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση και την Uniper για την ναύλωση δύο πλοίων FSRU, που θα επιτρέψει στη Γερμανία, και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες εισαγωγής LNG έγκαιρα.

Μέσα στις περυσινές του πρωτοβουλίες περιλαμβάνεται και η υπογραφή της συμφωνίας, με την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εταιρεία CDB Leasing, για την πώληση έναντι 596,52 εκατ. δολαρίων και επαναμίσθωση τριών νεότευκτων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επίσης ο Γιώργος Προκοπίου ναυπηγεί συνολικά εννέα πλοία μεταφοράς LNG στα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία.

Όπως ο ίδιος έχει πει «αν δεν είσαι άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, τότε δεν κάνεις για τη ναυτιλία». Ενώ για τις επενδυτικές κινήσεις του αναφέρει ότι «κουνάω τα πόδια μου, αφού ανέβω στην πλάτη του γαϊδάρου»

Εκτός από τη ναυτιλία, ο Γιώργος Προκοπίου έχει ισχυρή παρουσία στο real estate, καθώς θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Για την ακρίβεια διαθέτει εμβληματικά ακίνητα στην Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Πέρσι προκάλεσε αίσθηση όταν απέκτησε μέσω πλειστηριασμού το μεγάλο ακίνητο της οικογένειας Τίγκα στη Σαρωνίδα, 20 στρεμμάτων, έναντι 30,5 εκατ. δολαρίων.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα