Pioneers

ΒΥΡΩΝ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος PeopleCert

H PeopleCert, η ελληνική startup στο χώρο των πιστοποιήσεων, που έγινε προ τριετίας ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος» με αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ, κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικών δεξιοτήτων και γλωσσομάθειας (LanguageCert).

Δεν σταματά όμως εκεί. Αυξάνει τα μεγέθη και τις αποτιμήσεις της, διδάσκεται ως παράδειγμα μελέτης (case study) στο πανεπιστήμιο INSEAD και ετοιμάζεται να μετασχηματιστεί σε πλατφόρμα εκπαίδευσης.

Ο οραματιστής Κωνσταντινοπολίτης επιχειρηματίας Βύρων Νικολαΐδης κινείται ασίγαστα, αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας. Επ’ ωφελεία της ισχυρής πλέον εταιρείας του.

Ο ίδιος, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων ως ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert, επισημαίνει: «Μετά την εξαγορά της Axelos στην Αγγλία, δεν είμαστε πια ένας φορέας εξετάσεων, αλλά ένας φορέας που διαχειρίζεται, αναπτύσσει και κεφαλαιοποιεί πνευματικά δικαιώματα. Είμαστε μια πλατφόρμα πιο κοντά στο Netflix, που έχουμε δικαιώματα, τα οποία ένας από τους τρόπους να τα κεφαλαιοποιήσουμε είναι οι εξετάσεις. Σε αυτή την δραστηριότητα βέβαια έχουν προστεθεί και άλλοι τομείς, με ουσιώδη επίπτωση στη διαφοροποίηση του μείγματος των εσόδων».

Η PeopleCert τα τελευταία χρόνια «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης 36%, έχοντας στο ενεργητικό της 7 εκατ. πιστοποιήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει πάνω από 1.000 υπαλλήλους από 40 εθνικότητες και έχει λάβει 50 βραβεία σε θέματα Επιχειρηματικότητας, Επιχειρήσεων, Τεχνολογίας και Αειφορίας.

Από το 2023 αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία που είναι αντικείμενο διδαχής στο γαλλικό INSEAD, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές σχολές στον κόσμο. Ενώ στα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξής της είναι να καταστεί μια νέα Amazon στο χώρο της εκπαίδευσης και της απόκτησης γνώσεων, αξιοποιώντας το «όπλο» της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία εξαγόρασε πρόσφατα μια εξειδικευμένη ΑΙ startup του εξωτερικού. Το μέγεθος της δεν είναι σημαντικό, όμως η εξειδίκευσή της είναι τέτοια που μπορεί προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη και προώθηση των νέων σχεδίων με «φόντο» την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην καρδιά και την ψυχή του Βύρωνα Νικολαΐδη, όσα κι αν έχει καταφέρει, παραμένει πάντα η γενέτειρά του Κωνσταντινούπολη. Από την οποία έφυγε φτωχός τη δεκαετία του ’80 αναζητώντας καλύτερη τύχη. Την οποία και βρήκε.

Μύχιος πόθος του είναι να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στην Πόλη, από 2,5 χιλιάδες σε 20.000. Και, για να ενισχυθεί το ελληνικό στοιχείο, δηλώνει έτοιμος να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, ανοίγοντας τη βεντάλια της προσφοράς θέσεων εργασίας. Μάλιστα συναντήθηκε και με τον Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Βύρων Νικολαΐδης έχει κατά νου και το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας στην αγορά της Νέας Υόρκης, με μια πιθανή παράλληλη εισαγωγή και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Όπως λέει «τη νύφη πρέπει να την έχεις πάντα έτοιμη…».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα